Kedvezményes agrárhitelen dolgozik a kormány!

150 milliárd forintra tehető a szélsőséges időjárás okozta agrárkár. A kárenyhítési alapban csak 4,5 milliárd forint van. Mi lesz a gazdákkal? Segít-e az állam?

GazdanetO. Horváth György2010. 09. 08. szerda2010. 09. 08.

Kép: Tiszabšg, 2009. febru‡r 28. Belv’z. Fot—: Ujv‡ri S‡ndor

Kedvezményes agrárhitelen dolgozik a kormány!
Tiszabšg, 2009. febru‡r 28. Belv’z. Fot—: Ujv‡ri S‡ndor

Az ágazati problémák mellett a természet is megnehezítette az agrárium életét idén, hiszen a vegetációs időszak nagy részében több mint 400 ezer hektár volt víz alatt; bár a felmérés még tart, a károk nagysága a legszerényebb számítások szerint is eléri a 200 milliárd forintot, melynek háromnegyede a mezőgazdaságot sújtja - mondta egy szegedi konferencián Czerván György, a Vidékfejlesztési Minisztérium államtitkára, akit az MTI idézett.

Mint kifejtette, ezzel szemben csak 4 milliárd forint van a kárenyhítési alapban. A tényleges károk ismeretében október elején a kormány elé kerül egy előterjesztés, arról, hogy az alapot milyen mértékig kellene feltölteni. Emellett a kárenyhítési folyamatban próbálták egyszerűsíteni a vis major eljárást, az igazolás megszerzése ezért egyablakossá vált.

Az uniót is megkeresték, hogy a területalapú támogatások megelőlegezhetőek legyenek, erre hivatalos választ szeptember 20-át követően várnak. Pozitív válasz esetén, várhatóan október második felében kifizetik az unió által engedélyezett támogatási összeget, ami legkevesebb 50 százalék, azaz mintegy 24 ezer forint hektáronként.

A bankokkal is folyamatosan tárgyalnak a hitelek átütemezéséről, illetve kidolgozás alatt van a károsultak számára adható új forgóeszköz finanszírozási konstrukció.

Ezek is érdekelhetnek