Kemény büntetés vár a hanyag gazdákra!

Első alkalommal kell benyújtaniuk az agrár-környezetgazdálkodási programban résztvevőknek elektronikus úton a Gazdálkodási Napló egyes adatait a Mezőgazdasági Szakigazgatási Hivatalhoz. Az úgynevezett WEB-Gazdálkodási Napló (WEB-GN) benyújtási határideje szeptember 1 és november 30. között van. Aki nem tesz ennek eleget, vagy hiányosan közli az adatait, az szankciókra számíthat – olvasható a Szabad Föld Online-hoz eljuttatott agrárkamarai közleményében.

GazdanetO. Horváth György2010. 09. 08. szerda2010. 09. 08.
Kemény büntetés vár a hanyag gazdákra!

Komoly – de gazdálkodást könnyítő és pontosító – adminisztrációs terhet jelent az agrár-környezetgazdálkodási (AKG) program végrehajtása. Nem elég ugyanis az előírás szerint cselekedni, azaz gazdálkodni, annak egyes lépéseit rögzíteni is kell. Erre szolgál a Gazdálkodási napló, de évente külön kell a tápanyag-gazdálkodással, a földhasználattal kapcsolatos terveket is készíteni. Ezek egyes adatait a hatóságnak is meg kell küldeni a gazdálkodási év végén, vagyis szeptember 1-november 30. között.

Nos, ez az időszak vár most a gazdálkodókra, akik részesei az AKG-nak! – hívja fel a figyelmet a Magyar Agrárkamara.

A Gazdálkodási Napló és az előző gazdálkodási év Tápanyag-gazdálkodási tervének egyes adatait kell elektronikus formában a Mezőgazdasági Szakigazgatási Hivatalnak (MgSzH) eljuttatni. Erre egy internetes oldal ad lehetőséget, melyet a gazdálkodók a www.mgszh.gov.hu címen a nyomtatványok menüben érhetnek el, a programot magát web-GN-nek nevezi a szakma, amelyből a web az internetre utal, a GN pedig a Gazdálkodási Napló rövidítése. (az adatok egy file feltöltő felület segítségével és a falugazdász irodában is teljesíthetők) Hasonló a helyzet a Nitrát adatszolgáltatással is, melyet 2010. szeptember 1-december 31. között kell megküldeni, s ez évtől lehetőség van ugyancsak az említett oldalon az elektronikus formában történő teljesítésre is.

Ezek mellett akad még néhány fontos határidő, melyet be kell tartani! Ilyen az elmúlt évi Tápanyag-gazdálkodási tervvel (TGT), a Földhasználati tervvel (FHT) kapcsolatos. A TGT-t egyes adatait szintén szeptember 1. és november 30. között elektronikusan kell benyújtani az MgSzH-nak. Ebben az elmúlt évi tápanyag-gazdálkodási terv adatait kell részletezni, míg 2010. szeptember 30-ig a 2010/2011 gazdálkodási . évre vonatkozót kell a gazdálkodónak elkészíteni, amennyiben a főnövény betakarítására ezt követően kerül csak sor, úgy a terveket a betakarítást követően kell haladéktalanul elkészíteni.

A Földhasználati terveket évről évre szintén szeptember 30-ig kell elkészíteni.

A dátumokra és a szolgáltatott adatokra nagyon oda kell figyelniük a gazdáknak, gazdálkodóknak, mert igen kemény szankciókra kerülhet sor – figyelmeztet a Magyar Agrárkamara. Így például, ha nem vezeti valaki a gazdálkodási naplót úgy azt adott gazdasági évre járó támogatásból kizárhatják. Amennyiben a napló meghatározott adatainak benyújtására vonatkozó kötelezettségének nem tesz eleget, úgy a támogatás 30 százalékának mondhat búcsút. De bünteti a hivatal a fentiekben felsorolt egyéb adatszolgáltatással kapcsolatos hiányosságokat is.

Így például, ha valaki a tápanyag-gazdálkodással kapcsolatban nem végezteti el a kötelező talajvizsgálatot, akkor a vétség mértékétől függően 15-60 százalékkal csökkenthetik támogatását az érintett egység vonatkozásában. Amennyiben nem készíti el a tápanyag-gazdálkodási tervet, úgy 30-60 százalék elvonással számolhat az érintett célprogram teljes kifizetési tekintetében. Ha valaki túllépi a tápanyag-gazdálkodási tervben előírt hatóanyag-mennyiségeket, akkor 15-60 százaléknyi támogatás megvonása sújthatja. Amennyiben „csak” elfelejti a tápanyag-gazdálkodási terv egyes elemeit megküldeni, úgy 30 százalék a szankció. A sor folytatható, a bevallási kötelezettségek részleteiről, a különféle naplók, tervek vezetésének mikéntjéről a www.agrarkamara.hu weboldal agrár-környezetgazdálkodás menüpontjában is találnak tájékoztatást az érdeklődők.

Ezek is érdekelhetnek