Kiborultak az állattenyésztők

A Magyar Állattenyésztők Szövetsége (MÁSZ) sajnálattal értesült arról, hogy a tenyésztés-szervezési támogatások idei költségvetési előirányzata idő előtt kiürült; ez ugyanis nehéz helyzetbe hozza az évek óta kevés kormányzati figyelmet, illetve segítséget kapó tenyésztő szervezeteket - tartalmazza a MÁSZ állásfoglalása.

Gazdanet2010. 09. 03. péntek2010. 09. 03.

Kép: Korszerű sertéstelep a Prügyön. Sertés hizlalda.Török László igazgató. 2010.07.22. Fotó: Bohanek Miklós

Kiborultak az állattenyésztők
Korszerű sertéstelep a Prügyön. Sertés hizlalda.Török László igazgató. 2010.07.22. Fotó: Bohanek Miklós

Az MTI-hez csütörtökön eljuttatott dokumentum szerint ez a döntés az államilag elismert magyar tenyésztő szervezetek számára azt jelenti, hogy az a szervezet, amely még az idén nem adott be támogatási kérelmet, annak szubvenció nélkül kell túlélni ezt az évet. De a többi szervezet is nehéz helyzetben van, hiszen az eddig beadott kérelmük alapján kifizetett támogatás csak az eddig elvégzett munkájuk során felmerült költségeik részbeni fedezetére elegendő.

A tenyésztés-szervezési támogatás a magyar tenyészállat-előállítás egyetlen támogatási formája, amelynek összege az elmúlt 6 évben több mind harmadával csökkent. Ezzel a támogatási formával minden versenytársnak számító uniós tagállam segíti tenyésztő szervezeteit a nemzeti tenyészállat-előállítás fenntartása és fejlesztése érdekében.

Ahhoz, hogy a magyar állattenyésztés versenyképes maradjon és a keleti országok felől jelentős keresletének kielégítésére esélye legyen, a tenyésztési támogatásokra tartósan  - legalább 5-6 éven keresztül - 1 milliárd forint nagyságrendben lenne szükség forrásra  a költségvetésben erre a célra - szögezi le a MÁSZ.

A hivatalban lévő kormány célként fogalmazta meg - jelzi a MÁSZ - a nemzeti értékek védelmét, a magyar állattenyésztés leépülésének megállítását, ezen keresztül a magyar munkahelyek megtartását és újak teremtését. A tenyészállat előállítás kifejezetten munkaerő igényes ágazat, amely jelenleg több mint 5.000 családnak biztosít megélhetést. Továbbá annak a sok ezer árutermelő állattartónak is munkát ad, akik magyar tenyészállatokkal végzik a termelésüket.
A Magyar Állattenyésztők Szövetsége bízik abban, hogy a Vidékfejlesztési Minisztérium 2011-es költségvetésébe az idén elvégzett, de ki nem fizetett, és a jövő évben elvégzendő feladatokra legalább 1 milliárd forint támogatási előirányzatot biztosít a kormány - tartalmazza a MÁSZ állásfoglalása.

A tenyésztésszervezési feladatok támogatása forrását képező „Állattenyésztési feladatok támogatása" fejezeti kezelésű előirányzat kerete a 2010. július 15-én benyújtott igény jóváhagyásával kimerült - derült ki szerdán a Vidékfejlesztési Minisztériumnak (VM) a Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Hivatal (MVH) honlapján közzétett közleményéből.
A tenyésztésszervezési feladatok támogatásához biztosított 2010. évi forrás kimerülése következtében az MVH-hoz 2010. július 15-ét követően benyújtott kérelmeket érdemi vizsgálat nélkül elutasítják.

Állattenyésztési feladatok támogatására 2010-ben 750 millió forint volt előirányozva a Földművelésügyi és Vidékfejlesztési Minisztérium (FVM) költségvetésének nemzeti támogatási részében, 30 millió forinttal kevesebb, mint 2009-ben.

Ezek is érdekelhetnek