Könnyebb lett a hitelfelvétel!

Jó hírt hozott a szeptember a hitelfelvételre készülő termelőknek. Az ősz beköszöntével bővültek a gazdahitel lehetőségei, és szeptember elsejétől az alapítványi hitelgaranciát is olcsóbban mérik.

GazdanetIlijin Kinga2010. 09. 02. csütörtök2010. 09. 02.
Könnyebb lett a hitelfelvétel!

Két, gazdáknak nyújtott hitelekhez kapcsolódó változás is életbe lépett tegnap, azaz szeptember 1-jén. Több termelőt érint, hogy bővültek a gazdahitelhez kapcsolódó lehetőségek. A mezőgazdasági termékek előállítására szolgáló hitelt eddig 91 nap és két év közti futamidőre lehetett igénybe venni, de mostantól az egyes hitelintézetek a futamidőt akár három évre is növelhetik. Ezzel elsősorban azok járnak jól, akik hosszabb távon megtérülő beruházásokra, forgóeszközökre költenék a gazdahitelt. Az azonban a többieknek is jó hír, hogy ingatlanfedezet mellé tegnap óta nincs szükség harmadik személy készfizető kezességére.

Minden bizonnyal kisebb kört érint, hogy az Agrár-Vállalkozási Hitelgarancia Alapítvány (AVHGA) is változásokkal kezdte a hónapot. Az agrárvállalkozásoknak készfizető kezességet nyújtó alapítványnál változtak a piaci díjak, aminek eredményeként a kisebb hitelekhez ezután alacsonyabb árért adják a hitelgaranciát. A legnagyobb csökkenés az egy- és százmillió forint közti értékű, legfeljebb hét éves futamidejű agrárügyletekhez kapcsolódik. Nem árt azonban tudni, hogy csupán a piaci árakról van szó, a csökkenéssel tehát azok járnak jól, akik már nem jogosultak a kedvezményes díj igénybevételére, mert már kimerítették az európai unió által meghatározott támogatási keretet.

Ezek is érdekelhetnek