Nyári agráregyetem a fiataloknak

Ingyenes nyári programmal csábítja a fiatalokat a mezőgazdaságba a brit Királyi Agráregyetem. Az intézmény évente tucatnyi hátrányos helyzetű városi fiatalnak szervez kéthetes farmprogramot.

GazdanetIlijin Kinga2010. 09. 09. csütörtök2010. 09. 09.
Nyári agráregyetem a fiataloknak

Traktorvezetés, halászat, farmlátogatás, istállótakarítás és előadások - csak néhány azokból a programokból, amik a brit Királyi Agráregyetem kéthetes nyári kurzusát alkotják. Az intézmény négy éve azért indította el a programot, hogy a mezőgazdasági életformáról igen keveset tudó városi, hátrányos helyzetű fiataloknak alternatívát mutasson és az agrárium felé csábítsa őket - ír a programról a brit The Guardian internetes kiadása. Minden évben 12 fiatal vehet részt az ingyenes kurzuson, többségük gazdaságilag vagy szociálisan hátrányos helyzetű családból származik, többen idő előtt otthagyták az iskolát. A program során közelebbi bepillantást nyernek a gazdálkodók életébe, szembesülnek a nehézségekkel és az örömökkel, amiket ezen a pályán átélhetnek.

A zsugorodó agrártársadalom nem csak Magyarországon, de egész Európában problémát jelent, mindenütt egyre kevesebb fiatal választja a mezőgazdasági pályát. A folyamat megállításához mindenhol más és más intézkedésekkel próbálnak hozzájárulni, de a legkézenfekvőbb megoldásnak a legtöbb helyen, így a brit agrárképzésben is a fiatalok közvetlen megszólítását tartják. A programot egyelőre sikeresnek ítélik a szervezők, hisz a korábbi évek résztvevői közül akadt, aki visszaült az iskolapadba, egyetemre jelentkezett, míg más munkát vállalt a mezőgazdaságban. Idén is volt, aki úgy döntött, újragondolja a pályaválasztást, és azt, amit eddig tanult, a tágabb értelemben vett agrártudományok területén fogja kamatoztatni - foglalta össze az eredményeket a The Guardian.

Ezek is érdekelhetnek