Zárolták a legfontosabb vidékfejlesztési pénzeket!

Átalakítja, ezért egyelőre erre az évre zárolta a Leader-pénzeket az agrártárca. Vagyis a Vidékfejlesztési Minisztérium az erre az évre kiírt és jóváhagyott pénzeket is visszafogja, mert egy teljesen új programot akar kialakítani és végrehajtani. Hogy a megkezdett, évek óta előkészített Leader-programokkal mi lesz, még nem derült ki.

GazdanetO. Horváth György2010. 09. 28. kedd2010. 09. 28.
Zárolták a legfontosabb vidékfejlesztési pénzeket!

Ősszel társadalmi vitára bocsátják,azt az anyagot, ami a Leader- program átvizsgálásáról készült a Vidékfejlesztési Minisztériumban - jelentette ki V. Németh Zsolt vidékfejlesztési szakállamtitkár. Az ígéret szerint gyorsabb és hatékonyabb lesz a pályázati rendszer, miután a vidékfejlesztési tárca átalakítja a programot. Hogy mi lesz annak a majd 200 milliárd forintnak és a sok programnak a sorsa, mely országszerte 96 akciócsoportra van felosztva és már javában fut, azt nem tudni. V. Németh Zsolt azt is elmondta, hogy az Új Magyarország Vidékfejlesztési Program pénzügyi keretében a Leader- programra költhető forrásokat az idén nem nyitják meg a program átalakítása miatt. Holott számos , igen jól kigondolt terv éppen a megvalósítás alatt – elején, közepén – áll, ezek megakasztása szinte biztos károkat okoz a térség lakónak. Kevesebb galibát okoz, hogy átalakítják a Magyar Nemzeti Vidéki Hálózat (MNVH) is.

- Sok esetben akár 8-12 hónapot is igénybe vett az elbírálás és elsikkadt a fejlesztés és az együttműködés. Sokszor a helyi közösségek akarata ellen születtek fejlesztési döntések – legalábbis ezt állítja V. Németh. A Leader egy terület fejlesztési stratégiáját a helyi önkormányzatokból, a térség vállalkozóiból és civil szerveződéseiből alakult akciócsoport az ott élők bevonásával. Az elkészült stratégia alapján a döntéshozó egy keretösszeget határoz meg az akciócsoport, illetve a munkacsoport számára, ami helyi pályáztatás útján jut el a végső kedvezményezettekhez.

Ezek is érdekelhetnek