2012-re a világ felélheti gabonakészleteit!

A FAO elemzői szerint, ha a mostani trend folytatódik, akkor 2012-re a világ feléli a gabonakészleteit. Az ENSZ Élelmezési és Mezőgazdasági Szervezete szerint ez valódi hiány kialakulásához – most leginkább spekuláns befektetők hajtják fel az árakat -, árrobbanáshoz, és éhezők százmillióinak növekedéséhez, illetve éhséglázadásokhoz vezethet.

GazdanetO. Horváth György2011. 01. 12. szerda2011. 01. 12.
2012-re a világ felélheti gabonakészleteit!

A FAO elemzése szerint a 2008-as lélektani határt mostanában lépte át a gabonafélék és más alapvető élelmiszerek árgörbéje. A cukor világpiaci ára 30 éves rekordot döntött, durván drágultak az olajok és zsírok, a gabonák ára megduplázódott.

A növekedés folytatódhat 2011-ben. A FAO vezető közgazdásza, Abdolreza Abbassian néhány napja azt nyilatkozta, hogy „még mindig van hova emelkednie az áraknak, ha például az argentin szárazság aszállyá erősödik, vagy télen elfagy a búza az északi féltekén, így veszélyes területre érkeztünk”. A FAO ugyan még nem beszél élelmiszer-válságról, de riasztó helyzetről van szó, amely szerencsétlen körülmények között elfajulhat.

A helyzet komoly: Algériában utcai zavargásokba torkolltak az élelmiszerárak és a munkanélküliség miatt szervezett tüntetések, több ember meghalt. Várható tehát, hogy folytatódhatnak a 2008-as világszerte előforduló éhséglázadások.

 

Az ENSZ szerint gabonahiány fenyegeti a világot, több mint 80 ország pedig készülhet az éhezésre, bár az idei évet még ki lehet húzni a felhalmozott tartalékokkal. Kérdés, mi lesz az idei terméssel. A kilátások egyelőre nem jók: a termelés növelése nem képes lépést tartani a kereslet bővülésével. Több ok miatt: egyrészt az időjárás kedvezőtlen volt és maradt is, másrészt az USA, mint legnagyobb termelő egyre több haszonnövényt állít elő, de ipari és energetikai célra, harmadrészt Kína és India népessége egyre növekszik és egyre többet eszik.

A FAO szerint a robbanást el lehet kerülni, mert tavaly jelentős élelmiszer-tartalékokat sikerült felhalmozni. E tartalékok idén még várhatóan kitartanak, miközben több más - a 2008-as éhséglázadásokat részben kiváltó - tényező is van, amelyekkel most nem kell számolni. Igazán nagy baj így inkább akkor lehet, ha 2011-ben a kormányok nem veszik komolyan az élelmiszer-hiányt, és nem gondoskodnak a jövő évi ellátásról.

Ha a mostani trend folytatódik, a FAO szerint 2012-re a világ feléli a gabonakészleteit, ezért idén nagyon gondosan kell vetni, és mindenképpen több búzát, több kukoricát kell termelni, mint eddig, hogy a tartalékokat újraképezzék. Ha ez nem történik meg, Abbassian szerint jövőre a világ valódi hiánnyal találná magát szembe, amikor nem csak olcsón, de egyáltalán nem lenne elég gabona.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket a Szabadföld Google News oldalán is!

Ezek is érdekelhetnek