22 milliárdnyi támogatás indult útjára

Nagyjából 22 milliárd forintot fizet, illetve fizetett ki december eleje óta a Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Hivatal (MVH) különféle – tej, környezetvédelem, erdészeti feladatok stb. - jogcímeken.

GazdanetO. Horváth György2011. 01. 13. csütörtök2011. 01. 13.
22 milliárdnyi támogatás indult útjára

4 700 kérelemre több mint 5 milliárd forintot fizetett ki hat erdészeti jogcímre 2010. december eleje óta az MVH. Pénzt lehetett pályázni a mezőgazdasági területek erdősítése, Erdő-környezetvédelmi intézkedések, Erdőszerkezet átalakítása, Agrárerdészeti rendszerek létrehozása, Lágy- és fás szárú energiaültetvények valamint Ültetvények korszerűsítése célokra. A hátralévő, még ki nem fizetett kérelmek ügyintézése, a támogatási összegek folyósítása a következőkben is folyamatosan történik.

A hivatal a nemzeti tejtámogatás keretében 11,5 milliárd forintot utal 7 500 gazdálkodónak. A határozatokat a napokban vehetik át az ügyfelek, a támogatási összegek utalása január közepétől várható – értesült az objektivhir.hu.

Az orientpress.hu arról számol be, hogy a kedvezőtlen adottságú területek támogatása a gazdálkodás eredményességének növelésére szolgál. A Natura 2000 területek olyan európai uniós szinten védett helyek, melyekre szigorú gazdálkodási előírások vonatkoznak, s ezek betartását segíti elő a támogatás. Mindkét jogcímre minden évben, a területalapú támogatással egy időben lehet kérelmet benyújtani.

Kedvezőtlen adottságú területek (KAT) és Natura 2000 gyepterületek támogatására már 2010 decemberében elkezdődtek a kifizetések. A KAT keretében 3 486 ügyfél több mint 750 millió forintot, a Natura 2000 támogatásnál 2 513 gazdálkodó közel 520 millió forintot kapott meg.

Januárban a tavaly beadott Agrár-környezetgazdálkodási (AKG) támogatások kifizetése is elindul. Erre a jogcímre várhatóan ezen a héten 3 407 kérelmezőnek összesen 5,24 milliárd forint utal az MVH. Az AKG intézkedések a mezőgazdaság által érintett fizikai és természeti környezet állapotának megőrzésére és javítására szolgálnak, ezzel is elősegítve a minőségi termékek előállítását. Az intézkedések öt, illetve tíz éves célprogramokban valósíthatók meg.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket a Szabadföld Google News oldalán is!

Ezek is érdekelhetnek