50 milliárd lehet a perek tárgya!

Erőfölénnyel való visszaéléssel vádolják a Magosz szakértői azokat a nagyobb integrátorokat és felvásárlókat, akik továbbra is összesen mintegy 50 milliárd forintnyi termést követelnek a növénytermesztőktől. A szerződésben foglaltakat a termelők a tavalyi rossz termésre hivatkozva nem teljesítették, nem szállították le a terményt. Perek is indulhatnak. A Magosz most a Versenyhivatalhoz fordult.

GazdanetO. Horváth György2011. 01. 22. szombat2011. 01. 22.
50 milliárd lehet a perek tárgya!

A Gazdasági Versenyhivatalhoz (GVH) fordult a Magyar Gazdakörök és Gazdaszövetkezetek Szövetsége (Magosz), miután a törvényi rendelkezések ellenére továbbra is fedezetvásárlásra kötelezik a vis maiort jelentő gazdálkodókat a mezőgazdasági integrátorok és termeltető cégek. A szövetség szerint az utóbbiak törvénysértő módon visszaélnek erőfölényükkel. A cégek mintegy ötvenmilliárd forintot követelnek a gazdálkodóktól – írta a Magyar Hírlap.

A Magosz szerint egyes mezőgazdasági integrátorok és termeltető cégek annak ellenére kötelezik továbbra is kártérítésre, fedezetvásárlásra a gazdálkodókat, hogy az agrárpiaci rendtartásról szóló, a múlt évben módosított törvény ezt tiltja.

- A törvény kimondja, hogy semmis az olyan szerződéses kikötés, amikor a termelők elháríthatatlan külső ok, vis maior miatt nem tudtak, illetve nem tudnak szerződésben rögzített szállítási kötelezettségüknek eleget tenni. Ez vis maior helyzetnek minősül – mondta a lapnak Jakab István, a Magosz elnöke, aki szerint a szövetség azért fordult a GVH-hoz, hogy a versenyhivatal tartassa be a hatályban lévő jogszabályokat.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket a Szabadföld Google News oldalán is!

Ezek is érdekelhetnek