78-szoros volt a dioxinszint

Bajorországból származnak azok a tojások, amelyeket a Mezőgazdasági Szakigazgatási Hivatal foglalt le egy fővárosi áruházlánc egyik üzletében pénteken.

Gazdanet2011. 01. 09. vasárnap2011. 01. 09.
78-szoros volt a dioxinszint

Ez azt jelenti, hogy a tojások nem Németországnak arról a részéről kerültek Magyarországra, ahol néhány napja kiderült, hogy 150 ezer tonna, dioxinnal szennyezett zsiradékot használtak fel állateledel készítéséhez, amit azután egyebek mellett csirkéknek is adtak. A fővárosi élelmiszer-áruházban talált tojásokból mintát vettek a szakemberek, melyet laboratóriumi vizsgálatra küldtek, eredmény a jövő hét végén várható.

A napokban – lakossági bejelentésre – a Mezőgazdasági Szakigazgatási Hivatal szakértői német eredetű tojást foglaltak le az egyik fővárosi Interspar áruházban. A lánc sajátmárkás termékében német eredetű tojást találtak, amelyről feltételezhető, hogy megtalálható benne az emberi szervezetre káros dioxin, amelyet a német baromfik takarmányában mutattak ki a napokban.
Kardeván Endre, az élelmiszerlánc-felügyeletért és agrárigazgatásért felelős államtitkár szombaton a Független Hírügynökségnek elmondta: a hatóság bejelentés alapján kereste fel az egyik élemiszeráruház-lánc érintett boltját. Az üzletben DE-jelzéssel ellátott tojásokat találtak, a jelzés a németországi eredetre utal. Mintát vettek a készletből, amit laboratóriumi vizsgálatra küldtek. Eredmény a jövő héten csütörtök-péntekre várható.

A tojások eredetét vizsgálva egyelőre az derült ki, hogy Németországból, a bajor tartományból származnak. A német hatóságok egyébként hivatalosan arról tájékoztatták a magyar hatóságokat, hogy Magyarországba nem érkezett a szennyezett élelmiszerekből.

Közben kiderült, hogy feljelentést tett a német dioxinbotrányért felelős tápkeverő üzem ellen a schleswig-holsteini mezőgazdasági minisztérium. A zárlat alá került német állattenyésztő telepek közül sok tönkre mehet a veszteségek miatt. A német szupermarketekben csökken a tojás ára, mivel a megcsappant fogyasztói bizalom visszavette a keresletet. A tápkeverő üzemből kikerült, zsiradékot is tartalmazó takarmányokban a megengedettnél 78-szor több dioxint mutattak ki. Ennek forrása a telepen más célokra is felhasznált ipari zsiradék volt. Az észak-németországi takarmányüzemből 11 német tartomány állattenyésztő telepeire került dioxinnal fertőzött táp, összesen mintegy 150 ezer tonna.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket a Szabadföld Google News oldalán is!

Ezek is érdekelhetnek