Alattomban többfajta influenza is terjed a világban

Akár már világjárványról is beszélhetünk a mostani influenzaszezonban. Az egyes földrészeken más-más vírustörzsek okoznak megbetegedéseket, de az emberek mellett az állatok sem ússzák meg: a sertésinfluenza mellett a madárinfluenza is visszatért.

GazdanetIlijin Kinga2011. 01. 05. szerda2011. 01. 05.
Alattomban többfajta influenza is terjed a világban

Kitört az influenza-világjárvány, ezúttal azonban nem egy vírustörzs pusztításától kell tartanunk, három kontinensen négy különféle típus okoz megbetegedéseket - írja az Index. Nem csak az embereknek kell ugyanakkor felkészülni az influenza-szezonra, de a haszonállatok is könnyen megfertőződhetnek. A 2009-es év nagy slágere, a Mexikóból sertésinfluenzaként indult H1N1 most Európában okozza a legtöbb megbetegedést, bár ez nem annyira a sertésekre, mint inkább az emberekre nézve lehet veszélyes.

Újra felütötte a fejét ugyanakkor a madárinfluenza is, ami miatt utoljára 2005-ben kellett tömeges csirke-mészárlásokat rendezni. A betegség egyelőre Ázsiában pusztítja az állatállományt, Dél-Koreából, Vietnamból, Nepálból, Egyiptomból és Indonéziából számoltak be megbetegedésekről. 2010-ben a betegség világszerte 44 embert is megfertőzött, a betegek fele meghalt. Dél-Koreában egyébként a száj- és körömfájással is küzdenek az állattenyésztők - ez a betegség a sertésekre és a szarvasmarhákra jelent veszélyt.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket a Szabadföld Google News oldalán is!

Ezek is érdekelhetnek