Csütörtöktől fenyeget az olvadás

Az előrejelzések szerint a jövő vasárnapig fokozatosan melegszik az idő. Igaz az első napokban csak néha melegszik nulla fok fölé a hőmérséklet, a hét második felében viszont már alig fog fagyni éjszaka. Mindez azt jelenti, hogy az olvadás újabb utánpótlást jelent a belvíznek, áradásnak.

GazdanetO. Horváth György2011. 01. 02. vasárnap2011. 01. 02.
Csütörtöktől fenyeget az olvadás

A kemény fagyokkal jellemezhető elmúlt hét után az előttünk álló napok enyhülést hoznak. A hőmérséklet az előrejelzések szerint fokozatosan emelkedik, ami azt jelenti, hogy napközben már olvadni fog a hó, a jég. Ráadásul több helyen havazás, havas eső is várható. Vagyis a belvíz és az árvíz utánpótlása biztosított. Azoknak a mezőgazdászoknak is igyekezniük kell, akik a megfagyott földeken tudtak dolgozni, jellemzően kukoricát betakarítani, ugyanis a talaj ismét kiengedhet, ami gátolja a kombájnok mozgását. Még több tízezer hektáron áll a kukorica.

A belvízhelyzet valamennyit javult az elmúlt napokban, de csak azért, mert megfagyott a földeken lévő víz. Most ezek fokozatosan kiengedhetnek, a gond az, hogy a talaj felső rétege viszont fagyos, ami gátolja a vizek elszivárgását. Több mint 380 ezer hektár a belvizes terület, ennek kétharmadán nem volt érdemes és tavasszal sem lesz az mezőgazdasági tevékenységet folytatni. A becslések szerint több tízmilliárd forint ment veszendőbe, azzal, hogy a vetés tönkrement.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket a Szabadföld Google News oldalán is!

Ezek is érdekelhetnek