Drágul a csirke, a tej, csak a disznó ára marad egy ideig szinten

A magas takarmányár miatt csak a baromfihús tud drágulni. A sertés a német olcsó húsdömping miatt képtelen lesz erre néhány hónapig. A tej ára alig változhat.

GazdanetIlijin Kinga2011. 01. 30. vasárnap2011. 01. 30.
Drágul a csirke, a tej, csak a disznó ára marad egy ideig szinten

Ahogy már korábban ígérték, márciustól árat emelnek a baromfisok. Legalább 20-25 százalék lenne indokolt, de ekkora ugrást nem lehet a piacon érvénesíteni egy lépésben. Ezért inkább az várható, hogy, több, kisebb léptékű drágítás során érik el a baromfisok céljukat. Ez azt is jelenti, hogy a boltokban ma 1200 forint körüli csirkemell filé akár 1500 forintba is kerülhet, míg a most 600 forintba kerülő comb  800 kóstálhat tavasszal. Erről Bárány László, a Baromfi Terméktanács (BTT) elnöke beszélt az MTI-nek. Tegyük hozzá, a szakember január elején még 8-12 százalékos drágítási igényről számolt be. Azóta azonban drasztikusan emelkedtek a takarmány és gabonaárak, s ez magyarázhatja a mostani és a két-három héttel korábbi áremelési igény közötti különbséget.

A takarmány ára még nem állt be: a keverőüzemek ugyanis a molnárokhoz hasonlóan tavalyi pénzhiányuk miatt képtelenek voltak megfelelő mennyiségben olcsóbb gabonát betárolni. Így mostanában a piaci árat kell megfizetniük, amely a hiányról szóló híresztelések miatt szinte napról napra emelkednek. Így ma az állattartók a takarmányt a múlt évi ár duplájáért tudják csak beszerezni.

 

A disznóhús piacán érdekeltek nemhogy áremelésben gondolkodnak, inkább az árak tartásáért küzdenek. A dioxin botrány miatt esett a sertéshús piaca, így készletek halmozódnak fel és ez árcsökkenést okozott. Németh Antal, a Vágóállat és Hús Szakmaközi Szervezet és Terméktanács (VHT) elnöke megerősítette, hogy a magyar sertéságazatot a dioxinbotrány rendkívül érzékenyen érintheti. Németországból ugyanis Magyarországra az élő sertést kilónként 225 forintos áron plusz 10 forint szállítási költségért hozzák be. A bőrös félsertés kilóját pedig 1 euróért kínálják a német kereskedők, ami 275-280 forintos árat jelent. A Németországból érkező áru importára lényegesen alatta marad a magyar önköltségnek.

Ez viszont a takarmányköltségek drasztikus növekedése miatt válságot okozhat az ágazatban, azaz jelentős számú állattartó mehet tönkre.

- Amennyiben az input költségek - azaz a takarmányárak, a fehérje és az energiahordozók árának - növekedését a tej felvásárlási ára, valamint a tejtermékek feldolgozói átadási ára nem fogja követni, ismét válsághelyzet alakulhat ki a tejágazatban, tehenészetek mehetnek tönkre - tájékoztatott a Tej Terméktanács. A tej felvásárlási átlagára 70 forint, az önköltsége ugyanakkor 75-95 forint között mozog literenként. A tejágazat stratégiai célja ugyanakkor az, hogy az ágazatban a következő tíz évben megduplázzák a tejelő tehenek számát. Így a tejelő szarvasmarhák számát 330-340 ezerre kívánnák emelni, emellett az ország éves tejtermelését ismét mintegy kétmilliárd literre növelnék a jelenlegi 1,5 milliárd literről.

Ezek is érdekelhetnek