Hurka és kolbász sül majd a várban

Már hagyománnyá vált, s ebben az évben negyedszer rendezik meg a Mangalica Fesztivált a Vajdahunyad várában február 5-7. között. Az ágazat, köszöni szépen, túlélte a válságot.

GazdanetIlijin Kinga2011. 01. 24. hétfő2011. 01. 24.

Kép: Mangalica disznó malac Kunpuszta - Rendek László Ökotanyája ökogazdálkodás Tanyatúra - A Gödöllöi Agrártudományi Egyetem hallgatói Dulai Sándorral meglátogatják a tanyákat és megfigyelik a vidéki életet, falu, jószág, állat 2009.05.08. fotó: Németh András Péter

Hurka és kolbász sül majd a várban
Mangalica disznó malac Kunpuszta - Rendek László Ökotanyája ökogazdálkodás Tanyatúra - A Gödöllöi Agrártudományi Egyetem hallgatói Dulai Sándorral meglátogatják a tanyákat és megfigyelik a vidéki életet, falu, jószág, állat 2009.05.08. fotó: Németh András Péter

Nagyjából 4-5 milliárdot kóstál a mangalicára alapozott piac Magyarországon. Ez 8 ezer koca tartását és 50-60 ezer göndörszőrű hízó vágását jelenti. A legnagyobb szereplő az ágazat bevételének negyedét magáénak tudó Olmos és Tóth Kft. Úgyvezetője, egyben a Mangalicatenyésztők Országos Egyesületének elnöke Tóth Péter szerint az 50 ezernyi hízóból 20 ezret nagyüzemekben vágnak le és értékesítenek külföldön és itthon, míg 30 ezer állat a családi disznótorok, illetve a falusi vendéglátás során fejezi be földi életét.

A vágóhídi mangalica termékek felét, mintegy ezer tonnát exportra értékesítettek, elsősorban Spanyolországba és Japánba, valamint az Európai Unió (EU) államaiba. Lényegében réspiacról van szó, mert mint itthon, külföldön is drága termék a mangalicahús. Mintegy kétszer annyiba kerülnek, mint a hagyományos módon előállított húsáruk. Ezzel is magyarázható, hogy a termelés koncentrálódik, s főként a kistermelők hagynak fel a mangalicatenyésztéssel.

A budapesti Mangalica Fesztivált február első hétvégéjén rendezik meg a városligeti Vajdahunyadvárban

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket a Szabadföld Google News oldalán is!

Ezek is érdekelhetnek