Ismét termel a zárolt német állattelepek kétharmada!

A bezárt német állattelepek 65 százalékát szabadították fel a német hatóságok. Így a dioxinos takarmány-szennyezés miatt ideiglenesen zár alá vett 4700 baromfi- sertés- és tejgazdaságból 3050 ismét szabadon forgalmazhatja termékeit.

GazdanetO. Horváth György2011. 01. 11. kedd2011. 01. 11.

Fotó: (c)Greenpeace/Machalinek

Greenpeace action against Persistent Organic Pollutants (POPs) at Chropyne, Czech Republic, 2001. Fotó: (c)Greenpeace/Machalinek

A német és az uniós hatóságok szigorúbb ellenőrzést helyeztek kilátásba a takarmánygyártók számára, valamint jobb uniós dioxinellenőrző rendszert ígértek. A német mezőgazdasági miniszter közölte: folyamatosan azon dolgoznak, hogy kiderítsék, pontosan kit terhel a felelősség, és hogyan fertőződhetett dioxinnal a takarmány. Emlékezhetünk, még pénteken tettek feljelentést a német rendőrségen a Harles & Jentsch tápkeverő üzem tulajdonosai ellen.

Már csak azért is fontos a vizsgálat, mert az üzem vezetői állítólag már tavaly márciusban tudtak arról, hogy a schleswig-holsteini takarmánykeverő telepen dioxinos zsírpor készül. (A keverék takarmányokba, tápokba szükséges a zsírpor, mely az állatok számára a megfelelő energiabevitelt biztosítja.) Mostani esetben 78-szoros dioxintartalmat mutattak ki a megengedetthez képest.

Az észak-németországi takarmányüzemből 11 német tartomány állattenyésztő telepeire került dioxinnal fertőzött táp, összesen mintegy 150 ezer tonna. A dioxin úgy kerülhetett a feljelentett üzem által előállított, majd eladott 526 tonnányi takarmány-alapanyagba, hogy a telepen más célokra is felhasznált 26 tonnányi ipari zsiradékot is belekeverték.
 

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket a Szabadföld Google News oldalán is!

Ezek is érdekelhetnek