Katasztrófát hoz a dioxin?

Már nem csak csirkékben és tojásban találtak dioxint, hanem sertések is fertőződtek vele. Dioxinszennyezés veszélye miatt – a korábban jelzett ezerrel szemben - csaknem ötezer gazdaságot zárnak be Németországban, az érintett üzemek túlnyomó része Alsó-Szászországban található - jelentette be a német mezőgazdasági minisztérium.

Gazdanet2011. 01. 07. péntek2011. 01. 07.

Fotó: (c)Greenpeace/Machalinek

Greenpeace action against Persistent Organic Pollutants (POPs) at Chropyne, Czech Republic, 2001. Fotó: (c)Greenpeace/Machalinek

A tárca csütörtök esti közlése szerint a gazdaságokat - alapvetően sertéstenyésztő telepeket - óvintézkedésként zárják le, s amíg nem bizonyosodik be a fertőzés elmúlta, nem szállíthatnak megrendelőiknek.

Az intézkedés összesen 4709 gazdaságot érint, közülük 4468 található Alsó-Szászországban. Alsó-Szászországba novemberben 2500-3000 ezer tonna dioxinnal szennyezett - takarmányként használt - állati zsiradék érkezett, amely a német kormány becslése szerint eddig összesen 150 ezer tonna takarmányt fertőzhetett meg.

Az egészségügyi határértéket meghaladó dioxinkoncentrációt mutattak ki például az érintett térségben termelt tojásokban, amelyekből Hollandiába és Nagy-Britanniába is került. Magyarországra az eddigi információk szerint ilyen tojás és baromfihús nem érkezett, hogy sertésekből vettünk-e, ez később derül ki.

Az érintett gazdaságok kártérítést követelnek, mivel többségük nem tudott arról, hogy méreggel szennyezett tápot etet állataival, azaz vétlen szereplőjévé vált az ügynek. A telepek bezárása, állatok megsemmisítése azonban tönkre teheti egy egész élet munkáját. A kártérítés mikéntjéről egyelőre nincs hír.

Ezek is érdekelhetnek