Kevés lesz a csirke Európában

Tejből nem, de csirkehúsból néhány éven belül importőrré válik az Európai Unió - ez derül ki egyebek között abból az előrejelzésből, amelyet az Európai Bizottság készített az évtizedben várható agrárpiaci és jövedelmi trendekről.

GazdanetIlijin Kinga2011. 01. 15. szombat2011. 01. 15.
Kevés lesz a csirke Európában

A gabonafélék esetében a bizottság alacsony készleteket és a hosszú távú átlagnál tartósan magasabb árakat jósol, míg az összesített hústermelés a prognózis szerint ismét növekedni kezd ugyan, de átlagosan csupán évi 0,3 százalékkal. Ez utóbbinak a gazdasági válságban bekövetkezett visszaesés az egyik oka.

A tejpiacon a kereslet emelkedését jósolja a bizottság, és arra is számít, hogy a kvóták 2015-ös megszüntetése nem fog komolyabb gondot okozni. 2020-ban a termelés 4 százalékkal lesz magasabb a 2009-es szintnél - véli az MTI által bemutatott elemzés.

Ami a mezőgazdasági jövedelmeket illeti, az előrejelzés szerint a 2009-es mélypontról fokozatos, de lassú elmozdulás várható. 2020-ban a jövedelmek mintegy 20 százalékkal haladják majd meg a 2005-2009-es időszak átlagát. A lassú emelkedés oka a termelési költségek gyors növekedése is. A bizottság a foglalkoztatás további csökkenésével is számol az ágazatban.

Az előrejelzés készítői figyelmeztettek arra is, hogy számos bizonytalansági tényezőt egyelőre nem lehet megbízható hatékonysággal figyelembe venni. Ezek közé tartozik például a gazdasági válságból való kilábalás üteme, az energiaellátás szerkezetében bekövetkező változások, a káros éghajlatváltozás következményei, a nemzetközi kereskedelempolitikai tárgyalások kimenetele, és az euró árfolyamának változása.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket a Szabadföld Google News oldalán is!

Ezek is érdekelhetnek