Most több, vagy kevesebb támogatást kaptak a tejtermelők?

Dúl a vita: a vidékfejlesztési tárca szerint tejkilogrammonként több mint tizenöt forintos támogatást kaptak 2010-re a termelők, ez csaknem kétszerese a 2009-es összegnek. A tejtermelők a tavalyi év után mintegy 25,4 milliárd forint támogatásban részesültek három jogcím alapján. Gőgös Zoltán korábbi államtitkár viszont azt mondja, 16 milliárddal kevesebb a beígértnél a pénz, mert 23 forint forint volt tejkilogrammonként beígérve.

Gazdanet2011. 01. 07. péntek2011. 01. 07.
Most több, vagy kevesebb támogatást kaptak a tejtermelők?

A tejtermelés 6 forintos bázisjogosultságonkénti támogatása mellett - amely 2,3 forinttal kevesebb az egy évvel korábbinál - a gazdálkodók hozzájutottak a termeléshez kötött úgynevezett különleges tejtámogatáshoz, amely plusz 9,55 forintot jelent kilogrammonként - olvasható a közleményben. Ez utóbbi támogatást a Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Hivatal (MVH) már teljes egészében ki is fizette.

"A két támogatási forma együttesen csaknem duplája a 2009-es értéknek" - idézi a közlemény Feldman Zsolt agrárgazdaságért felelős helyettes államtitkárt.
Hazai forrásból, bázisalapon a múlt év után fizetendő kiegészítő közvetlen támogatást (top up) az idei költségvetésből fizeti a VM. Erre összesen 11,9 milliárd forintot különítettek el, a különleges tejtámogatásként már kifizetett összeg pedig mintegy 12,6 milliárd forint volt. Ezenkívül az ágazati válság miatt meghirdetett egyedi piactámogatási intézkedéssel kilogrammonként 0,5 forint támogatást kaptak a gazdálkodók 2010. június 30-ig. A teljesített kifizetések összege elérte a 964,8 millió forintot.

Emellett a gazdálkodók éven túli forgóeszköz-hiteleihez a hitelösszeg tíz százalékáig átmeneti támogatást nyújt az állam. A tárca emlékeztet arra is, hogy 400-ról 800 millió forintra nőtt az iskolatej program támogatása, jelentősen lerövidítve a korábban hosszú eljárási határidőket, és kibővítve a program résztvevőinek körét.

A bázisalapon nyújtott támogatás csökkentésével lehetőség nyílt arra is, hogy növelje és visszamenőleg is kifizethesse a tárca az állatbetegségek megelőzésére és az állati hulla elszállítására fordítható nemzeti támogatást. A tárca reméli azt is, hogy középtávon az Európai Unió Bizottsága által létrehozott magas szintű tej munkacsoport - a termelői alkupozíciókra és szerveződésekre vonatkozó - javaslatai legkésőbb a magyar EU elnökség ideje alatt megvalósulnak - olvasható a közleményben.

- Egyszerűen elképesztő, hogy a Vidékfejlesztési minisztérium (VM) sikerként könyveli el, hogy milliárdokat vont el a tejágazattól – állítja Gőgös Zoltán szocialista képviselő, korábbi államtitkár. A minisztérium közleménye arról szól, hogy 15 forintos literenkénti támogatást kapnak a tejtermelők, ami közel duplája a múlt évinek. Ezzel szemben egyrészt tény, hogy 8,3 forint duplája nem 15 forint, másrészt a korábbi szocialista kormány által a tejtermelőkkel kötött megállapodás 23 forintról szól. Így a hír úgy lenne pontos, hogy a VM 8 forinttal rövidítette meg a tejtermelőket, ami 16 milliárd forint veszteséget jelent az ágazatnak.

A másik rossz hír, hogy információnk szerint a kormány nem növeli a kárenyhítési alap forrásait, amit folyamatosan ígért. Így nem hogy előleg kifizetésre nem került sor 2010-ben a kárenyhítési alapból, de az elvárható 20%-os mérték helyett 5%-lesz csupán a tényleges kárenyhítés, ami nevetségesen alacsony összeg.

Szeretnénk tudatni a kormánnyal, hogy a vidéken élők ugyan messze vannak a fővárostól, de nem hülyék. Akárhogy is beszél a kormány sikerről és többlettámogatásról, ha közben sorozatosan elvesz az ágazatban dolgozóktól, azt az érintettek észre fogják venni. Márpedig a hazug tolvajt vidéken nem szeretik.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket a Szabadföld Google News oldalán is!

Ezek is érdekelhetnek