Nálunk nincs dioxinos tojás

Magyarországra nem érkezett import azokból a baromfihúsokból és tojásokból, amelyekben néhány napja dioxint találtak. Az élelmiszerbiztonsági botrányról egész Európában beszélnek.

GazdanetIlijin Kinga2011. 01. 06. csütörtök2011. 01. 06.

Kép: Csirke tyúk kakas szárnyasok takarmány kukorica etetés Nyirtass Nyírtass 2008.05.24. fotó: Németh András Péter

Nálunk nincs dioxinos tojás
Csirke tyúk kakas szárnyasok takarmány kukorica etetés Nyirtass Nyírtass 2008.05.24. fotó: Németh András Péter

Egyedül Hollandiába exportáltak a dioxintartalmú, mérgezett élelmiszerekből - közölte Holger Eichele, a német agrárminisztérium szóvivője. Néhány napja a Szabad Föld Online is megírta, hogy Németországban dioxin került több agrártermékbe, így tojásokba is - számolt be többek között az agromonitor.hu. A mérgező anyag a takarmányon keresztül az állatok szervezetébe, és miután a német hatóságok felfedezték az esetet, ezer gazdaságot zártak be ideiglenesen és 8 ezer csirkét vágtak le.

Az eset Európában általános felháborodást okozott, John Dalli európai uniós egészségügyi és fogyasztáspolitikai biztos szóvivője azonnali tájékoztatást követelt, hozzátéve, hogy exporttilalomról egyelőre korai beszélni. A német illetékesek felháborodva közölték, hogy a felelősöknek viselni kell a következményeket, és hogy felül kell vizsgálni az élelmiszerlánc biztonságát. Hogy ki a hibás a 100-120 ezer fertőzött tojás piacra kerüléséért, az egyelőre nem tisztázott, de valószínűleg a legnagyobb gondot az okozhatta, hogy a takarmány előállítása közben élelmezési célra nem használható zsírsavak kerültek adalékanyagként az állateledelbe.

Ezek is érdekelhetnek