Összevesztek a kanászok és hentesek

Ahogy várható volt, a hazai sertéstartók örvendeznek, a húsiparosok viszont ellenzik azokat az intézkedéseket, melyek a hazai vásárlók biztonságára hivatkozva dioxinos német húsokra és húsipari termékekre vonatkoznak. Az agrártárca minden import tételt átvizsgál, lényegét tekintve ezzel erősen korlátozza a behozatalt.

GazdanetIlijin Kinga2011. 01. 22. szombat2011. 01. 22.
Összevesztek a kanászok és hentesek

A Magyar Állattenyésztők Szövetsége és tagszervezete, a Magyar Sertéstenyésztők Szövetsége, valamint a Magyar Sertéstartók Szövetsége támogatja, hogy Fazekas Sándor vidékfejlesztési miniszter átmenetileg korlátozta a Németországból származó friss és fagyasztott sertéshús és húskészítmények, valamint az élő sertés felhasználását és forgalmazását.

A szervezetek közleménye szerint a döntéshozóknak és a politikusoknak kötelessége volt ezt a döntést meghozni a magyar sertéságazat érdekében. A szövetségek együttes állásfoglalásukban arra kérik a magyar kormányt, hogy a dioxinnal, illetve valamennyi az egészségre ártalmas anyaggal szennyezett élelmiszer behozatalát minden lehetséges eszközzel akadályozza meg. Alapvető közös érdek ugyanis, hogy a jelenlegi helyzetet a magyar sertéságazat megerősítésére lehessen felhasználni - áll a közleményben.

 

Sákán Antal, az MSSZ elnöke az MTI által közreadott közleményben arra hívja fel a figyelmet, hogy amennyiben az élelmiszerlánc-biztonságért felelős hatóság érvényt tud szerezni a miniszteri utasításnak, úgy a magyar húsipar a magyar sertéstartókkal összefogva, magyar alapanyagot dolgozhat fel jövőben. A Vidékfejlesztési Minisztérium mostani lépésével pedig megkezdődhet a hazai sertéstartók problémáinak orvoslása - tartalmazza a közlemény.

A Magyar Húsiparosok Szövetsége viszont sérelmezi, hogy az országos főállatorvos a húsipar meghatározó szereplőinek megkérdezése nélkül - tehát a magyar sertéshúságazat alapvető jellemzői ismeretének hiányában - adta ki az import hús dioxintartalmának vizsgálatával kapcsolatos rendelkezését. A Hússzövetség módosítást kér a Vidékfejlesztési Minisztériumtól.

A Hússzövetség közleményében azt állítja: „a határozat sérti a magyar húsipar gazdasági érdekeit, és egy látszólag élelmiszerbiztonsági indok mögé rejtett, valójában kereskedelemkorlátozó intézkedés.” A szakmai szervezet szerint erre utal az is, hogy csak a sertéshús került a rendelkezés hatálya alá, míg például a baromfihús vagy a tojás nem.

A Hússzövetég szerint az elrendelt intézkedés túlzó, nincs rá példa más uniós tagországban, kockáztatja a Magyarországon előállított sertéshústermékek bel- és külpiaci pozícióját, és ezzel a magyar húsipari vállalkozások jelentős részének létét.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket a Szabadföld Google News oldalán is!

Ezek is érdekelhetnek