Segít az agráriumnak az Új Széchenyi Terv

Kiemelt szerepe lesz az agrárium fellendülésében az Új Széchenyi Tervnek - derül ki Fazekas Sándor vidékfejlesztési miniszter szavaiból. A hét programból öt kapcsolódik a mezőgazdasághoz, vidékfejlesztéshez.

GazdanetIlijin Kinga2011. 01. 16. vasárnap2011. 01. 16.
Segít az agráriumnak az Új Széchenyi Terv

Az Új Széchenyi Terv hét programjából öt szorosan kacsolódik a mezőgazdasághoz, vidékfejlesztéshez - mondta el az MTI-nek Fazekas Sándor vidékfejlesztési miniszter. A programok nyújtotta lehetőségekre szüksége is lesz a szektornak ahhoz, hogy fenntartsa versenyképességét, növelni tudja a termelékenységet, hatékonyságot és a munkahelyek számát. A programok keretében egyébként 80 pályázatot hirdetnek meg, 500 milliárd forintos keretösszeggel - közölte a tárcavezető, aki fel is sorolta, hogy melyik program mivel segítheti az agráriumban, élelmiszeriparban dolgozókat és a vidékfejlesztést.

Az Egészségipari Program például a kertészeteknek nyújthat támogatást, fejlesztési lehetőségeket, többek közt a geotermikus energia használatán keresztül. A bioélelmiszert termelők, még ha kisvállalkozásként működnek is, szintén forráshoz juthatnak ebből a programból. A Zöldgazdaság-fejlesztési Program ugyanakkor a környezet- és természetbarát mezőgazdasági fejlesztéseket támogatja, ide értve a mezőgazdasági melléktermékek energiaforrásként történő hasznosítását és a környezetbarát termékek előállítását is.

Az Agrár Széchenyi Kártyát, amiről korábban a Szabad Föld Online is írt, a Vállalkozásfejlesztési Program keretében lehet majd igénybe venni, és segítségével a gazdák 25 millió forintos hitelhez is juthatnak. A programhoz tartozik a minőségi élelmiszertermelés, a helyi termelő piacok támogatása, és a helyi védjegyrendszer kifejlesztésén dolgozók is innen juthatnak támogatáshoz. A Foglalkoztatási Program, mint minden más területen, az agráriumban is a munkahelyteremtést támogatja, míg a Közlekedésfejlesztési Program a közös raktárbázisok kialakításában segíthet a mezőgazdasági vállalkozóknak.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket a Szabadföld Google News oldalán is!

Ezek is érdekelhetnek