Szigorít az EU!

A dioxin-botránnyal kapcsolatban négy intézkedést terjeszt elő az Európai Unió Bizottság: bevezetnék a termeléssel és értékesítéssel kapcsolatos kockázatok bejelentésének kötelezettségét, a termelési láncok szétválasztását, a dioxinszint gyakoribb és célzottabb ellenőrzését, valamint a magánlaboratóriumok eredményeinek kötelező bejelentését.

GazdanetIlijin Kinga2011. 01. 25. kedd2011. 01. 25.

Fotó: (c)Greenpeace/Machalinek

Greenpeace action against Persistent Organic Pollutants (POPs) at Chropyne, Czech Republic, 2001. Fotó: (c)Greenpeace/Machalinek

John Dalli, az Európai Bizottság fogyasztóvédelmi és egészségügyi felelőse az agrárminiszterek találkozóján Brüsszelben leszögezte: az unió számára fontos, hogy egészséges élelmiszerek kerüljenek a fogyasztók asztalára, továbbá az EU megőrizze a világ leginkább minőségi élelmiszertermelőjének szerepét. Dalli közölte, hogy a bizottság elégedett azzal a fellépéssel, amelyet Németország tett a dioxinszennyezés ellen. Hozzátette azonban: uniós szinten is lehetséges tovább javítani a már jelenleg is szilárd európai élelmiszerbiztonsági rendszert, jóllehet a német eset azt is bizonyította, hogy a rendszer megbízhatóan működik. A szennyezés nyomon követhetősége is garantált volt.

Ennek ellenére újabb intézkedéseket kell tenni. Dalli bejelentette, hogy a dioxin-botránnyal kapcsolatban négy intézkedést terjeszt elő az Európai Unió Bizottság: bevezetnék a termeléssel és értékesítéssel kapcsolatos kockázatok bejelentésének kötelezettségét, a termelési láncok szétválasztását, a dioxinszint gyakoribb és célzottabb ellenőrzését, valamint a magánlaboratóriumok eredményeinek kötelező bejelentését.

Ezek is érdekelhetnek