Ilyen állapotban van a kórházba került Dévényi Tibor
origo.hu
Az elfogyasztott mennyiségtől függ, hogy egy élelmiszer káros-e az egészségre vagy sem, egyébként nem igen lehet eldönteni, hogy önmagában egészséges-e vagy sem – mondta a Hír Televíziónak Bánáti Diána, az élelmiszer-tudományi kutatóintézet főigazgatója.
Az egészség megőrzésére fókuszál a kormány is, de azt még nem tudni, hogy a menüsort hol vizsgálja majd meg. Cséfalvay Zoltán nemzetgazdasági államtitkár kedden megerősítette, hogy extraadót vetnének ki az egészségkárosító termékekre. A káros termékek köre egyelőre nem ismert.
Bánáti Diána, a Központi Élelmiszer-tudományi Kutatóintézet főigazgatója elmondta: „nagyon nehéz meghúzni a határt, mert nem lehet egy adott élelmiszerről kijelenteni, hogy az önmagában egészséges vagy nem, hiszen attól függ, hogy mennyit fogyasztjuk”.
Azt pedig, hogy az élelmiszerbe mi kerülhet, jogszabály határozza meg. A Magyar Élelmiszerkönyv termékkörökre bontva határozza meg a minőségi, jelölési, biztonsági és technológiai előírásokat. Az adalékanyagok is szerepelnek benne.
„Minden olyan élelmiszer, amelyet hazánkban előállítanak és forgalomba hoznak, meg kell hogy feleljen az említett jogszabályoknak illetve a Magyar Élelmiszerkönyvben foglalt bizonyos előírásoknak. Csak ilyen élelmiszerek kerülhetnek forgalomba” – fejtette ki Bánáti Diána. „A hatóságnak természetesen feladata az állandó és rendszeres ellenőrzés, nagyon sok szúrópróba-szerű ellenőrzésre van szükség” – tette hozzá. A belföldi termékek minőségét a gyártó vagy a termelő szavatolja, a külföldi áruért pedig az felel, aki elsőként hozza forgalomba Magyarországon. Az adatok egyébként azt mutatják, hogy az élelmiszeripar egyre több mesterséges anyagot használ fel.
origo.hu
borsonline.hu
life.hu
hirtv.hu
haon.hu
origo.hu
mindmegette.hu
vg.hu
origo.hu
origo.hu
origo.hu
origo.hu