Melyik élelmiszer fog különadózni?

Az elfogyasztott mennyiségtől függ, hogy egy élelmiszer káros-e az egészségre vagy sem, egyébként nem igen lehet eldönteni, hogy önmagában egészséges-e vagy sem – mondta a Hír Televíziónak Bánáti Diána, az élelmiszer-tudományi kutatóintézet főigazgatója.

Gazdanet2011. 02. 17. csütörtök2011. 02. 17.
Melyik élelmiszer fog különadózni?

Az egészség megőrzésére fókuszál a kormány is, de azt még nem tudni, hogy a menüsort hol vizsgálja majd meg. Cséfalvay Zoltán nemzetgazdasági államtitkár kedden megerősítette, hogy extraadót vetnének ki az egészségkárosító termékekre. A káros termékek köre egyelőre nem ismert.

Bánáti Diána, a Központi Élelmiszer-tudományi Kutatóintézet főigazgatója elmondta: „nagyon nehéz meghúzni a határt, mert nem lehet egy adott élelmiszerről kijelenteni, hogy az önmagában egészséges vagy nem, hiszen attól függ, hogy mennyit fogyasztjuk”.

Azt pedig, hogy az élelmiszerbe mi kerülhet, jogszabály határozza meg. A Magyar Élelmiszerkönyv termékkörökre bontva határozza meg a minőségi, jelölési, biztonsági és technológiai előírásokat. Az adalékanyagok is szerepelnek benne.

„Minden olyan élelmiszer, amelyet hazánkban előállítanak és forgalomba hoznak, meg kell hogy feleljen az említett jogszabályoknak illetve a Magyar Élelmiszerkönyvben foglalt bizonyos előírásoknak. Csak ilyen élelmiszerek kerülhetnek forgalomba” – fejtette ki Bánáti Diána. „A hatóságnak természetesen feladata az állandó és rendszeres ellenőrzés, nagyon sok szúrópróba-szerű ellenőrzésre van szükség” – tette hozzá. A belföldi termékek minőségét a gyártó vagy a termelő szavatolja, a külföldi áruért pedig az felel, aki elsőként hozza forgalomba Magyarországon. Az adatok egyébként azt mutatják, hogy az élelmiszeripar egyre több mesterséges anyagot használ fel.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket a Szabadföld Google News oldalán is!

Ezek is érdekelhetnek