Szabadon jöhet a német hús!

Az Európai Bizottsággal és Németországgal folytatott napi szintű konzultációkat követően bizonyossá vált, hogy a német hatóságok kiemelten és megfelelő hatékonysággal végzik a dioxinszennyeződéssel érintett takarmány-előállítók és állattartó telepek ellenőrzését, kiszűrik a dioxinnal potenciálisan szennyezett termékeket, és megakadályozzák azok forgalomba hozatalát - olvasható az agrártárca közleményében.

GazdanetO. Horváth György2011. 02. 10. csütörtök2011. 02. 10.

Fotó: (c)Greenpeace/Machalinek

Greenpeace action against Persistent Organic Pollutants (POPs) at Chropyne, Czech Republic, 2001. Fotó: (c)Greenpeace/Machalinek

Lényegét tekintve teljes visszavonulót fújt az agrártárca a német dioxinveszélyes húsok vizsgálatát illetően. Alig két hete lépett életbe az intézkedés, miszerint minden közvetlenül, vagy közvetve Németországból számazó hús és húskészítményt szigorúan meg kell vizsgálni, a hatóságoknak előre be kell jelenteni a behozatalt.  A tárca most az unió nyomására visszavonta korábbi döntését.

Az intézkedések hatékonyságát a hazai vizsgálati eredmények is alátámasztották. A korábbi határozatok alapján végzett ellenőrzéseken nem találtak dioxinnal szennyezett élelmiszert. Mindezeket figyelembe véve Kardeván Endre, országos főállatorvos a 2/2011. számú, 2011. február 1-jén kelt határozatát visszavonta.

A magyar hatóság legfontosabb feladata továbbra is– az Unió céljaival összhangban – a lakosság egészségének védelme, az élelmiszerekbe vetett bizalom fenntartása és megerősítése, ezért továbbra is fenntartja a szigorú ellenőrzéseket. Az élelmiszerlánc-felügyeletért felelős hatóság a meglévő eszközrendszerével hatékonyan képes kiszűrni a külföldről származó szennyezett termékeket.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket a Szabadföld Google News oldalán is!

Ezek is érdekelhetnek