Drágulnak a traktorok a környezetvédelmi szigor miatt

Elsősorban a mezőgazdasági termelők és a gazdasági válság által erősen sújtott kis- és középméretű gyártók kapnak segítséget a mezőgazdasági munkagépek forgalomba-helyezését szabályozó uniós irányelv mostani módosításával.

GazdanetO. Horváth György2011. 03. 18. péntek2011. 03. 18.

Kép: Mráz János őstermelő mélyszántást végez Dabas-Sári közelében lévő kukoricaföldjén, trágya, MTZ traktor, mezőgazdaság 2008.02.22. fotó: Németh András Péter

Drágulnak a traktorok a környezetvédelmi szigor miatt
Mráz János őstermelő mélyszántást végez Dabas-Sári közelében lévő kukoricaföldjén, trágya, MTZ traktor, mezőgazdaság 2008.02.22. fotó: Németh András Péter

Az Európai Parlament Környezetvédelmi Bizottságában olyan kompromisszumos javaslatot sikerült elfogadnunk, amely segít a nehéz gazdasági helyzetbe került gyártóknak, de biztosítja a környezetvédelmi célok érvényesülését, a mezőgazdasági munkagépek károsanyag kibocsátásának mérséklését - mondta Tabajdi Csaba, az EP Környezetvédelmi Bizottságának tagja, a mezőgazdasági munkagépek forgalomba-hozatalának feltételeit módosító irányelv szocialista témafelelőse. Erről abban a közleményben olvashatnak, melyet a képviselő elküldött a Szabad Föld Online-nak is..

Az irányelv fokozatosan egyre szigorúbb határértékeket állapít meg a mezőgazdasági munkagépek károsanyag kibocsátására. A gazdasági nehézségek áthidalására ugyanakkor lehetővé teszi a gyártóknak, hogy meghatározott számú mezőgazdasági munkagépet a korábbi, kevésbé szigorú előírások szerint helyezzenek forgalomba.

- A módosítás nyomán a traktorok és mezőgazdasági gépek ára nem, vagy csak kisebb mértékben emelkedik. Ez kedvez azoknak a termelőknek, akik új gépbeszerzéssel szeretnék modernizálni gazdaságukat. A mezőgazdaságban használt munkagépek életciklusa ugyanakkor nagyon hosszú, elérheti a 15-20 évet. Ezért fontos volt, hogy a most elfogadott módosításokat csak átmenetileg, és szűk körben lehessen igénybe venni. Az elfogadott módosítás egyensúlyt teremt a mezőgazdasági termelők és a gyártók érdekei, valamint a környezetvédelem szempontjai között - hangsúlyozta Tabajdi.

A traktorok és mezőgazdasági munkagépek forgalomba helyezésének feltételeit és károsanyag kibocsátását a 2000/25/EK irányelv szabályozza. A gazdasági válság hatására a mezőgazdasági munkagépek értékesítése az elmúlt két évben drasztikusan, 35-40%-al visszaesett. Az értékesítések csökkenése miatt a gyártók fejlesztési kiadásaik csökkentésére kényszerültek, így nehezebben tudják teljesíteni a kibocsátási határértékekre vonatkozó 2011. január 1-től életbe lépő új szabályokat. Az Európai Bizottság ezért a szabályozás átmeneti enyhítésére tett javaslatot.

A jelentés elérhető az Európai Parlament honlapján, az alábbi címen: http://www.europarl.europa.eu/oeil/FindByProcnum.do?lang=2&procnum=COD/2011/0002

Ezek is érdekelhetnek