Éhinség: katasztrófára figyelmeztet a FAO

Akár a következő évtizedben végig fennmaradhat a mostanihoz hasonló drasztikusan megemelkedett élelmiszerár a világpiacon. Ezt a FAO következtette ki piaci tendenciák várható változásaiból.

Gazdanet2011. 03. 08. kedd2011. 03. 08.
Éhinség: katasztrófára figyelmeztet a FAO

Tovább növelheti a februárban történelmi csúcsra emelkedett élelmiszerárakat és veszélybe sodorhatja az ellátás biztonságát a klímaváltozás, a bioüzemanyagok használatának terjedése és a protekcionizmus - figyelmeztet hétfőn megjelent elemzésében az ENSZ Mezőgazdasági és Élelmezési Szervezete (FAO).

A FAO szerint az élelmiszerek piacán a következő évtizedben végig drágulásra kell számítani, és meghatározó lehet a volatilitás, az árak heves ingadozása is- írta az MTI. A magas árak veszélyeztetik az ellátás biztonságát, a volatilitásból eredő bizonytalanság pedig visszafoghatja a beruházásokat, a világ így egyre nehezebben birkózik meg az élelmiszer-válságokkal. A helyzetet nemzetközi együttműködéssel, egyebek között a piaci szabályozás erősítésével és sürgősségi tartalékkészletek felhalmozásával lehet kezelni a FAO szerint.

Ezek is érdekelhetnek