Feljelentik a Picket?

A Pick Szeged Zrt. vezetése halogatja a bértárgyalásokat, ezért a húsipari szakszervezet nyomásgyakorlással kíván érvényt szerezni a munkavállalók érdekeinek.

GazdanetO. Horváth György2011. 03. 23. szerda2011. 03. 23.

Kép: Kapuvár disznó sertés hús üzem állat feldolgozás élelmiszer ipar munka 2009 09 12 Fotó: Kállai Márton

Feljelentik a Picket?
Kapuvár disznó sertés hús üzem állat feldolgozás élelmiszer ipar munka 2009 09 12 Fotó: Kállai Márton

A Húsipari Dolgozók Szakszervezete (HDSZ) Pick Szeged Zrt.-nél működő alapszervezetei a szakszervezet országos elnökségéhez fordultak, miután a társaság vezetése a mai napig nem tett konkrét javaslatot a 2011. évi bérfejlesztésre és május végére kívánja halasztani a bértárgyalásokat.

A cégvezetés továbbá azt kezdeményezte, hogy az éves bérfejlesztés, amely az elmúlt években kialakult gyakorlat szerint április elsejével esedékes, az idén halasztódjék 2011. július elsejére. A menedzsment időhúzása hátrányosan érinti a legnagyobb hazai húsfeldolgozó cégcsoport munkavállalóit. Különös tekintettel arra, hogy a húsipari szakágazatban több helyen, így a Pick Zrt.-nél is a bruttó, valamint a nettó bérpozíció 2010-ben tovább romlott. A társaságnál a 2010. évi bruttó bérnövekedés még az inflációt sem érte el.

A HDSZ tisztában van azzal a ténnyel, hogy a szakma nehéz helyzetével nincs egyedül Magyarországon, hogy egyes munkahelyeken semmilyen bérfejlesztés sem valósul meg éveken keresztül. A munkavállalók azt is tudják, hogy a szakágazat eredményes működését 20 éve számtalan megoldatlan gazdasági kérdés nehezíti. Így többek között a fekete forgalmazás magas aránya, a szerkezet-átalakító beruházások elmaradása, a kereskedelmi láncok árpolitikája és az import termékek növekvő versenye. Mindemellett az adóváltozások hatását és az inflációt kompenzáló szerény bérfejlesztés – valójában bérrendezés - elmaradása nem tudja ellensúlyozni a lényegesen nagyobb versenyképességi problémákat.

Az érintettek nem tudják elfogadni a bértárgyalás, a bérfejlesztés elodázását. Érthetetlennek tartják, hogy egy magyar tulajdonosi háttérrel rendelkező gazdasági társaságnál nem érvényesülnek az Országos Érdekegyeztető Tanácsban, a Kormány részvételével megkötött bérfejlesztési ajánlások.

A Pick Zrt.-nél működő HDSZ alapszervezetek a kialakult helyzet megoldására akciótervet fogadtak el, és amennyiben a konfliktust tárgyalásos úton nem sikerül megoldani, kérik a szakszervezet országos sztrájkbizottságát a korábban bejelentett sztrájkkészültség fenntartására.

A HDSZ Elnöksége minden rendelkezésre álló anyagi és erkölcsi támogatást megad a Pick munkavállalóinak az idei bérmegállapodás eléréséhez, szükség esetén kész az Országgyűlés Bér- és adó monitoring bizottságának támogatását és közreműködését kérni.

Ezek is érdekelhetnek