Ismét lehet pályázni 200 milliárdra!

Hosszú szünet után a kormány ismét kiír vidékfejlesztési támogatásokat. Az összes keret 200 milliárd forint, ennek felét mezőgazdasági, élelmiszer-feldolgozási és erdészeti ágazat versenyképességének javítására lehet igényelni. Elsőként március végén jelenik meg pályázat.

Gazdanet2011. 03. 23. szerda2011. 03. 23.
Ismét lehet pályázni 200 milliárdra!

Újra elindul az Új Magyarország Vidékfejlesztési Program (ÚMVP): összesen 200 milliárd forintra lehet majd pályázni – jelentette be Fazekas Sándor vidékfejlesztési miniszter. Mezőgazdasági és kertészeti termelők, erdőgazdálkodók, gazdasági társaságok, mikro-, kis- és középvállalkozások, települési önkormányzatok, nonprofit szervezetek igényelhetnek támogatást a keretből. 2010-ben az Európai Unió előírása szerint a Vidékfejlesztési Minisztérium értékelte az ÚMVP félidei tevékenységét. Kiderült, hogy a program összes keretének, mintegy 1300 milliárd forintnak a 80%-át az előző kormányok már lekötötték. A pénzek elosztása sem volt egyenletes, a pályázók 5 %-a vitte el az eddigi támogatások több mint 60%-át.

A most meghirdetett jogcímek közül először a kedvezőtlen adottságú és a Natura 2000 területeken gazdálkodók nyújthatnak be támogatási kérelmet március végétől. A legtöbb forrást, a teljes összeg 50%-át az ÚMVP I. tengelyében, azaz a mezőgazdasági, élelmiszer-feldolgozási és erdészeti ágazat versenyképességének javítására lehet igényelni. Új jogcímeket is lesznek, ilyen a tejszerkezet átalakítását kísérő állatjóléti támogatás, amit áprilisban hirdet meg a tárca. Újdonság, hogy juh és kecske elektronikus jelöléséhez is lehet majd hozzájárulást kérni, erre májusban lehet támogatást igényelni.

Régi jogcímekre is lehet majd pályázni. Májustól a mikrovállalkozásokat és a turisztikai tevékenységek ösztönzését segítő kérelmek adhatóak be. Ősszel hirdeti meg a VM a fiatal gazdák indulását támogató jogcímet. Gazdaságátadási támogatást 2012 elején lehet igényelni.

Az új rendszerben elsőbbséget élvez majd a környezet és tájgazdálkodás, ezen belül is az egyéni, családi kis- és középbirtokoknak lesz meghatározó szerepük. A tárca továbbra is támogatja az önkéntes társulások, szövetkezetek létrehozását, ahogy a több lábon álló gazdaságokat és a mikro-, kis- és középvállalkozásokat is. Fontos változás, hogy a pályázat megjelenése és a támogatási kérelmek beadása között új jogcím esetén kettő, réginél egy hónapjuk lesz az ügyfeleknek a pályázati anyag összeállítására.

V. Németh Zsolt vidékfejlesztésért felelős államtitkár elmondta: a program értékelésével egy időben a tárca az eljárásrendet is átvizsgálta. Az informatikai rendszer és a források figyelembe vételével gyorsabb, kevésbé bürokratikus, ügyfélbarát rendet alakított ki a minisztérium. Az államtitkár a megnyitandó jogcímek közül a mikrovállalkozások támogatását és a turizmus fejlesztését segítő pályázatokat emelte ki, amelyek új munkahelyek létrehozását ösztönözhetik. A két pályázat az 5000 fő alatti, nem körzetközpontként működő falvakban lesz elérhető, ez 2772 települést, és 2,8 millió lakost érint. A jogcímek támogatása idén központi forrásból valósul meg. A támogatás magas intenzitású, a beruházás teljes összegének 60-65%-a, egy pályázó maximum 35 millió forintot kaphat. Az eddigi tapasztalatokból kiindulva a minisztérium igyekszik 6 hónapra rövidíteni a pályázatok elbírálásának idejét. A nagyobb települések és az 5000 lakos alatti körzetközpontok az Új Széchenyi Tervből igényelhetnek hasonló hozzájárulást.

Az ÚMVP lezárásának érdekében az utolsó (kifizetési) kérelembenyújtási időszak 2015. január 31-én ér véget.

Ezek is érdekelhetnek