Itt a támogatási menetrend!

Az agrártárca rendeletben szabályozta, mikor, milyen támogatást ír ki, melyeket napolt el ideiglenesen. A döntés érinti az Új Magyarország Vidékfejlesztési Programot is. Mondhatni, spórol a tárca, míg minden támogatási forrásról és célról nem születik végső döntés.

GazdanetO. Horváth György2011. 03. 03. csütörtök2011. 03. 03.

Kép: Solt, 2007. június 29. Szántóföldi öntözés. Fotó: Ujvári Sándor

Itt a támogatási menetrend!
Solt, 2007. június 29. Szántóföldi öntözés. Fotó: Ujvári Sándor

Az Új Magyarország Vidékfejlesztési Programból (ÚMVP) tavaly április óta új támogatásra nem írt ki pályázatot a kormány, és egy minap megjelent rendelet szerint erre májusig nem is kerül sor. Friss támogatási pénzekhez így csak ősszel, illetve jövőre lehet hozzáférni.

A minap jelent meg a vidékfejlesztési miniszter rendelete több agrár- és vidékfejlesztési támogatással (EMVA, ÚMVP) kapcsolatban. Lényegét tekintve támogatásra legkorábban májustól lehet pályázni. Az ÚMVP I. tengelyéből a Mezőgazdasági termékek értéknövelése, a III. tengelyből a Mikrovállalkozások létrehozásának és fejlesztésének támogatása, a Turisztikai tevékenységek ösztönzése jogcímek nyílnak meg május 1-jén.

Június közepétől még egy jogcímre lehet pályázni, ez a Kertészeti ültetvénytelepítés. Ezt követi júliustól az Öntözés, meliorizáció üzemi és közösségi fejlesztése, és a Leader Pályázatok kiírásai. Aztán következik novembertől a Kertészet korszerűsítése.

Jelen pillanatban egy kimondottan ágazati támogatási pályázatot lehet beadni, ez a borászati gépek, berendezések beszerzését elősegítő kiírás, melynek határideje március 31. Az igazsághoz tartozik, hogy március 1-től lehetséges az Új Széchenyi-Terv kis- és középvállalkozásokra kiírt pályázataira is a jelentkezés, de ezek nem agrárspecifikus támogatások.

Amíg nem születik vezetői döntés a jogcím támogathatóságáról, illetve szakmai döntés a támogatás feltételeiről, nem nyitják meg a következő támogatásokat:
- az évelő, lágy szárú energiaültetvények telepítéséhez,
- a rövid vágásfordulójú fás szárú energiaültetvények telepítéséhez,
- a mezőgazdasági energiafelhasználás megújuló energiaforrásokból történő előállításához,
- a kertészeti gépek, technológiai berendezések beszerzéséhez,
- a növénytermesztés létesítményeinek korszerűsítéséhez.
 

Ezek is érdekelhetnek