Húsvéti ellenőrzések

Idén is fokozottan ellenőrzik a húsvétra szánt élelmiszerek minőségét, jelentette be Kardeván Endre, a Vidékfejlesztési Minisztérium államtitkára.

GazdanetPethes József2011. 04. 05. kedd2011. 04. 05.
Húsvéti ellenőrzések

Azt szeretnék elérni, hogy minél kevesebb olyan élelmiszer jusson az ünnepi asztalra, ami gondot okozhat a vásárlóknak. Ezért összehangolt, átfogó ellenőrzéseket indítanak az egész országban, és nemcsak a kereskedőknél, hanem a feldolgozóknál, illetve a raktárakban is. Most főleg a húsvéttal kapcsolatos termékek, a sonkák, a húsok, a tojások és az édességek kerülnek górcső alá. És a hatósági ellenőrök szabálytalanság esetén büntetnek is, a bírság 15 ezer forinttól akár 2 milliárd forintig is terjedhet.

Az idei ellenőrzések még nagyobb hatékonyságát attól is várják, hogy a Mezőgazdasági Szakigazgatási Hivatal és a Nemzeti Fogyasztóvédelmi Hatóság együttműködési megállapodást kötött és közösen lépnek fel a szabálytalanságok ellen.
Csákiné Gyuris Krisztina, a Nemzeti Fogyasztóvédelmi Hatóság főigazgató-helyettese elmondta, hogy céljuk elsősorban a fogyasztók védelme lesz, hiszen különböző megkárosítások leselkednek rájuk. Ilyen például, hogy más ár szerepel a polcon, mint a terméken vagy a külön-külön megvehető árucikkeket akciós csomagban kínálják, hogy így olcsóbb, pedig ez nem feltétlenül igaz.

Olyan is előfordul, hogy tejcsokiként árulnak édességet, pedig kakaó bevonó masszából készült. Ugyanakkor szigorúan ellenőrzik a minőségmegőrzési határidőket is. Tarnai Richárd, a Pest megyei kormányhivatal vezetője szerint azzal, hogy a népegészségügy, az állategészségügy és a fogyasztóvédelem a kormányhivatalok szervezeti kereteiben működik, az ellenőrzések hatékonyabbá válnak.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket a Szabadföld Google News oldalán is!

Ezek is érdekelhetnek