Enged a szigor: könnyebb lesz a borászoknak

Egy várható jogszabály-változtatás után a közeljövőben könnyebb lesz a borászatok élete. Nevesül szabadon választhatnak, miként semmisítik meg alkoholtartalmú borseprőjüket vagy törkölyüket. Eddig kötelező volt leadniuk.

Gazdanet2011. 07. 23. szombat2011. 07. 23.
Enged a szigor: könnyebb lesz a borászoknak

A borászat melléktermékei a borseprő – az erjedés után letisztult újbor üledéke – és a törköly - a szőlősajtolás szilárd maradéka – jelentős, akár 10 százalékos alkoholtartalommal rendelkeznek. Emiatt az Európai Unió a borászati melléktermékek felhasználását adminisztratív eszközökkel szabályozza, azaz így vet gátat a gyenge minőségű italok, illetve a szeszhamisítás elterjedésének.

Magyarországon e jogszabályt úgy értelmezték a csatlakozás óta, hogy lényegében egy lepárló céghez kell beszállítani a seprőt, vagy törkölyt. Korábban ezért fizetett a cég, mostanában viszont csak a szállítási költséget váltotta meg.

Egy készülő jogszabályváltozás e kötöttségen lazít, vagyis több lehetőséget enged meg a borászati melléktermékek megsemmisítésére. Ennek megfelelően marad a lehetőség a hivatalos szállítási költségek megtérítése melletti lepárlásra, de több más módot is választhat a borász. Így például igazolások és helyszíni szemlék közepette szétterítheti törkölyét saját szőlőjében, komposztálhat, vagy éppen pálinkafőzdében lefőzetheti a törkölyt, seprőt.

A rendelet várhatóan augusztus elején megjelenik, és a 2011. augusztusától 2012. augusztusáig tartó új borpiaci évben már hatályos lesz. Ezt Font Sándor fideszes képviselő – nem mellékesen a borászatban érintett vállalkozó – a kis-kunsag.hu-nak nyilatkozta.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket a Szabadföld Google News oldalán is!

Ezek is érdekelhetnek