Egy év, kétszer annyi napszámos

Az idén júliusban 512 ezer munkavállaló dolgozott a mezőgazdasági és idegenforgalmi idénymunkát, valamint alkalmi munkát felölelő egyszerűsített foglalkoztatásban; ezzel több mint duplájára nőtt az így dolgozók száma tavaly júliushoz képest - közölte a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM).

Gazdanet2011. 09. 05. hétfő2011. 09. 05.
Egy év, kétszer annyi napszámos

Az egyszerűsített foglalkoztatás adminisztrációját megkönnyítő szabályváltozások tavaly augusztus 1-jén léptek hatályba - emlékeztet a tárca az MTI szerint. Az NGM szerint a munkavállalókat az ügyfélkapun vagy telefonon is bejelenthetik a munkaadók, és kevesebb lett a papírmunka: nem kell jelenléti ívet vezetni, és írásbeli munkaszerződést is csak akkor kell kötni, ha azt a munkavállaló kéri. Egységessé vált a munkáltatók közterhe, idénymunka esetében 500, alkalmi foglalkoztatásnál pedig 1000 forint személyenként és naponta.

A Nemzetgazdasági Minisztérium időközben folyamatosan nyomon követte a jogszabály gyakorlati alkalmazását, hogy szükség szerint tovább finomítson a szabályozáson - olvasható a közleményben. Ennek köszönhetően idén nyáron újabb változások léptek életbe, így tovább egyszerűsödött az adminisztráció: a munkaszerződésbe kevesebb adatot kell írásba foglalni a munkavégzés megkezdéséig, a személyes adatok rovatai a nap végéig is kitölthetők; továbbá a rövid időtartamú munka esetén az írásba foglalt munkaszerződés kiváltja a munkaidő-nyilvántartást és a bérelszámolást. A tárca ezektől a lépésektől az egyszerűsített foglalkoztatás további bővülését várja.

Ezek is érdekelhetnek