Fagykár: 49-56 ezer forint hektáronként a kárenyhítés

Az ültetvényekben az idén májusban bekövetkezett fagykárok enyhítését szolgáló egyszeri támogatásra összesen 5345 termelő nyújtott be kérelmet a szakigazgatási szervként eljáró megyei kormányhivatalok közreműködésével a Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Hivatalhoz (MVH), a támogatások kifizetése megkezdődött - közölte az MVH.

Gazdanet2011. 09. 28. szerda2011. 09. 28.
Fagykár: 49-56 ezer forint hektáronként a kárenyhítés

Az MVH-nál az elmúlt hét második felében lezárult a kérelmek elbírálása, illetve a rendelkezésre álló támogatási keret felosztása a jogosult kérelmezők között.

A kormányhivatalok által végzett ellenőrzés, és az MVH részére szeptember 5-én átadott kérelmek feldolgozása rövid idő alatt - három héten belül - megtörtént. Így már szeptember 23-án megszületett a támogatási határozatok egy jelentős része, és megkezdődhetett a támogatások kiutalása.

A támogatás "de minimis" jellegére való tekintettel a szaktárca idevonatkozó rendelete a támogatásra biztosított pénzügyi keret kettős visszaosztását írta elő. Ennek eredménye alapján a hároméves időszakra vetítve 7.500 euró összegű mezőgazdasági "de minimis" keretüket teljes mértékben kihasználó termelők - károsodott hektáronként - 48.996 forintos támogatásban, míg az e keretet részlegesen kihasználó termelők hektáronként 55.828 forint támogatásban részesülnek.
Az MVH összesen 5.151 igénylő kérelmére hozott teljes egészében vagy részben jóváhagyó határozatot. Így az 1,27 milliárd forintos támogatási keret kifizetése még a rendeletben előírt határidő előtt megtörténik - áll a közleményben.

Ezek is érdekelhetnek