Így lehet szőlős támogatáshoz jutni!

Az elmúlt napokban hibás adatokkal jelent meg az a tájékoztató, melyet a Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Hivatalt (MVH) idézve a szőlőültetvények átalakításának támogatásával kapcsolatban az MTI jelentetett meg. Ezért az MVH a következő, helyesbített közleményt adta ki.

GazdanetO. Horváth György2011. 09. 07. szerda2011. 09. 07.
Így lehet szőlős támogatáshoz jutni!

Az elmúlt napokban az MTI pontatlan adatokkal adta közre a szőlőültetvények szerkezetátalakításával kapcsolatos új támogatás feltételeit. Ehelyett a helyes szöveg a következő:

A szőlőültetvények szerkezetátalakítására és átállítására vonatkozó szabályozásról szóló 161/2008. (XII. 18.) FVM rendelet legutóbbi módosítása értelmében a szőlőültetvények szerkezetátalakítására fizetett támogatás a szerkezetátalakítás keretében elvégzett műveletek költségeihez való hozzájárulásból és az átalakítással járó bevételkiesést ellentételező kompenzációból tevődik össze. Az egyes műveletekre megállapított költség-hozzájárulások összegét a rendelet 1. számú melléklete tartalmazza, ehhez társul a hektáronként 1800 eurónyi kompenzáció, tehát az igényelhető támogatás maximális mértéke 14400 euró/hektár, azaz mintegy 3,88 millió Ft/hektár. Az egyes kérelmekre kifizethető támogatás pontos összegét ugyanakkor az elvégzett tevékenység típusa, a felhasznált szaporítóanyag mennyisége, típusa és kategóriája, a terület lejtésszöge, az ültetvény sortávolsága, valamint a művelésmód is befolyásolja.

Az új szabályozás értelmében most kizárólag az egyéni terveket kell benyújtani, azokat – a megadott keret erejéig – az MVH jóváhagyja, és a jóváhagyott egyéni tervek alapján elvégzett szerkezet-átalakítási műveletekre lehet majd később, a „második fázisban” a támogatási kérelmet benyújtani.

Ezek is érdekelhetnek