Ismét jön a disznós tüntetés?

Folytatja az ősszel márciusban megkezdett demonstrációját a Magyar Sertéstartók Szövetsége (MSSZ), ha továbbra sem születnek érdemi ágazati döntések – jelentette ki közleményében Sákán Antal, a szervezet elnöke. Szerinte évek múlva szükség lesz egy sertéspiaci parlamenti vizsgálóbizottság felállítására is annak megállapítására, milyen intézkedések hiánya miatt ment tönkre a hazai sertéságazat.

Gazdanet2011. 09. 05. hétfő2011. 09. 05.
Ismét jön a disznós tüntetés?

Hamarosan minden második kilogramm „friss” sertéshús import lesz, minden második sertéstartó munkanélküli lesz, és ezzel még nincs vége a magyar sertéságazat mélyrepülésének – fogalmaz közleményében Sákán Antal, a Magyar Sertéstartók Szövetsége (MSSZ). A szervezet az elmúlt év vége óta kongatja a vészharangot a magyar sertéságazatért. Mára bebizonyosodott ország-világ előtt, hogy a miniszterelnöknek írt nyílt levélben, a Vidékfejlesztési Minisztériumnak átadott javaslatok, majd a figyelemfelhívó demonstráció után átadott petícióban foglaltak reális és jogos kérések voltak – áll az agromonitor.hu által ismertetett közleményben.

Sákán Antal szerint mindenki felelőssége, ha rövid időn belül a sertéstartók tömegesen hagynak fel a termeléssel, és átadják a magyar piacot a külföldiek részére. Hamarosan 5 millió sertésből 3 millió lesz az import, a mostani már amúgy is sok 1,5-2 millió helyett.

A Vidékfejlesztési Minisztérium készített egy ágazati stratégiát, mely a miniszterelnök asztalán hever már június óta, és állítólag 6 millió sertés tartását tűzi ki célul – fogalmaz a közlemény. Sákán Antal hozzáteszi: ez üdvözlendő elképzelés, de a napról-napra veszteséget termelő sertéstartóknak már érdemi döntések kellenek. El kell dönteniük, hogyan tudnak megfelelni az állatvédelmi szabályoknak, mivel lassan nem tudják megetetni az állataikat, nem tudnak megfelelni a vállalt tartási kötelezettségeknek, mindemellett tömeges tönkremenés elé néznek. Minden hónap késés súlyos károkat okoz az ágazatnak és az egész országnak – hívja fel a figyelmet az MSSZ elnöke. (Képünk a tavaszi demonstráción készült a Kossuth téren.)

Ha évek múlva szinte csak lényegesen magasabb árszínvonalú importhússal találkoznak majd a magyar fogyasztók, az akkori helyzet - hasonlóan a cukorpiacihoz - szükségessé tesz majd egy parlamenti vizsgáló bizottságot felállítását annak megállapítására, milyen döntések hiánya miatt ment tönkre a magyar sertéságazat és a húsipar jelentős része – állítja Sákán Antal. Az esemény következmény pedig – állapítja meg - a vidéki munkanélküliség emelkedése és a hazai fogyasztók kiszolgáltatottságának növekedése lesz. A Sertésszövetség ezért szeptember-októberben a parlament előtt folytatja márciusban megkezdett demonstrációját, amennyiben továbbra sem lesznek érdemi döntések az ágazat érdekében – szögezi le a közlemény.

 

Ezek is érdekelhetnek