Már tésztából is az olcsót vesszük!

A hazai tésztafogyasztás stagnál, de a fogyasztók egyre inkább az olcsóbb termékeket veszik, vagyis e piacon is érződik a válság. Az idén 40 éves, piacvezető Gyermelyi Tésztagyár ennek ellenére tavaly 13 százalékkal növelte bevételét.

GazdanetO. Horváth György2011. 09. 30. péntek2011. 09. 30.
Már tésztából is az olcsót vesszük!

1971. szeptember 29-én kezdte meg működését a Gyermelyi Tésztagyár. A magyar magántulajdonban lévő Gyermelyi Vállalatcsoport 2010-ben a gazdasági válság ellenére is eredményesen zárta az esztendőt. Konszolidált árbevétele a 2010-es évben 15,9 Mrd forint volt, amely 13%-kal haladta meg előző éves árbevételét.

A száraztészta piacot az elmúlt években a stagnálás jellemezte. A fogyasztók anyagi helyzete miatt a kereslet csökkent, az alap- és csomagolóanyagok árának drasztikus növekedése pedig komoly kihívás elé állította a gyártókat.

A piac mennyiségben megtartotta bázisát, a száraztészta továbbra is népszerű kategóriának számít. A magyar piac fő jellegzetessége, hogy a fogyasztók továbbra is a tojásos tésztákat részesítik előnyben, ezek piacrészesedése meghaladja a 75%-ot is. A tojás nélküli szegmens felét a durum, felét pedig a lágybúzából készült termékek adják.

A gazdasági környezet és a kereskedelmi árképzés kismértékben növelte az alacsonyabb árú kereskedelmi márkák piacát, valamint a kevésbé igényes alapanyag-összetételű termékek körét. Ugyanakkor továbbra is meghatározó a jó minőségű termékek iránti kereslet, ami jó hír a piacvezető Gyermelyi számára.

A Gyermelyi Vállalatcsoport az alapanyag termeléstől kezdve a végtermékek értékesítéséig szinte mindent maga végez, amely ebben a formában példa nélkül álló Európában. A friss tojás az ország legnagyobb tojástermelőjének számító Gyermelyi Vállalatcsoport farmjairól kerül a tésztagyártásba. A farmon nevelt csirkéket és tojótyúkokat pedig a saját gyártású és termesztésű alapanyagokból kevert takarmánnyal etetik. kiváló minőségű lisztet a vetőmagtól kezdve felügyelik. A nemesítést Magyar Tudományos Akadémia martonvásári kutatóintézete végzi a Gyermelyi által megfogalmazott paraméterek szerint. Az így előállított magyar vetőmagot a Gyermelyi Vállalatcsoport az első évben saját területén szaporítja, majd a vetőmagüzemében történt feldolgozást és előkészítést követően veti el részben a saját területen, részben kihelyezi egy hazai integrációba, ahonnan a következő évben már kiváló minőségű étkezési búzaként kerül a Gyermelyi malomba. Innen az alapanyagok zárt csővezetéken keresztül jutnak a számítógép vezérelt tésztagyártó gépsorokra, ahol az elkészült tésztát automata csomagológépek rakják kartonba, majd raklapra, és szintén gépesített útvonalon juttatják el az automatizált magas raktárba.

Gyermelyen évi 23.000 tonna tésztát gyártanak, melynek több mint 90%-át itthon értékesítik. A 40 fajta termék nagy része a hagyományos tojásos tészta, de 2011-től már kínálnak friss tésztákat is. Elsőként töltött változatokkal, derelyével és raviolival jelentek meg a piacon. A hűtött termékek védőgázas, dobozos formában kerülnek majd a boltok polcaira.

A Gyermelyi Zrt. az elmúlt évtized minden évében minimum 1 milliárd forintot fordított beruházásra, míg a közelmúltban 8 milliárd forintos beruházásból épült fel a teljesen automatizált tésztagyár, amely így Európa egyik legkorszerűbb tésztagyártó üzeme lett. Az elmúlt években a vállalat megújította a növénytermesztés eszközparkját, megépítette Magyarország legnagyobb, uniós normáknak is megfelelő tojótelepét, a tésztagyárat kibővítette egy új, korszerű tojástörő üzemmel. Ezt követően fejezik be, illetve kezdik meg új raktárak építését, épül egy új malom, és lecserélik az egyik tojófarm technológiáját, valamint megújítják a kombájnparkot is.

Ezek is érdekelhetnek