Ne egyél francia konzervet – mérgezhet!

Itt az újabb élelmiszerbotrány! Ez most Franciaországból ered, s nyolc embert betegített meg, akik egy francia gyártó kétféle konzervét fogyasztották. A mérgezést botulotoxin okozta. Hozzánk a legutóbbi adatok szerint nem került a termékekből.

GazdanetO. Horváth György2011. 09. 10. szombat2011. 09. 10.

Kép: Hamburg, 2011. május 25. A hamburgi Higiéniai és Környezeti Intézet dolgozója az Escherichia coli, azaz a kólibaktérium egyik válfaját képviselő EHEC bélbacilusokat tartalmazó Petri-csészét fog egy hamburgi egyetemi klinikán május 24-én. Németországban rohamosan terjed az Escherichia coli, azaz a kólibaktérium egyik válfaja, az EHEC bélbacilus okozta hasmenés járványa, a fertőzöttek, illetve gyanús esetek száma több mint 600-ra emelkedett, és három ember meghalt a betegségben. (MTI/EPA/Christian Charisius), Fotó: Christian Charisius

Ne egyél francia konzervet – mérgezhet!
Hamburg, 2011. május 25. A hamburgi Higiéniai és Környezeti Intézet dolgozója az Escherichia coli, azaz a kólibaktérium egyik válfaját képviselő EHEC bélbacilusokat tartalmazó Petri-csészét fog egy hamburgi egyetemi klinikán május 24-én. Németországban rohamosan terjed az Escherichia coli, azaz a kólibaktérium egyik válfaja, az EHEC bélbacilus okozta hasmenés járványa, a fertőzöttek, illetve gyanús esetek száma több mint 600-ra emelkedett, és három ember meghalt a betegségben. (MTI/EPA/Christian Charisius)
Fotó: Christian Charisius

Botulotoxin mérgezést fedeztek fel Franciaországban: nyolc embernél okozott botulizmust élelmiszer fogyasztása. A botulizmus olyan, embereket és állatokat egyaránt érintő bakteriális eredetű ételmérgezés, amit a Clostridium botulinum által termelt mérgező anyagcseretermék, az ún. botulotoxin okoz, amennyiben élelmiszert fogyasztva bekerül a szervezetbe.

A franciaországi megbetegedéseket a La Ruche gyártótól származó kétféle termékben, őrölt olivából készült mandulás (tapenade), valamint szárított paradicsomból készült krémben (tartinade) kimutatott botulotoxinnal hozzák összefüggésbe – számolt be a kormány.hu. A gyártó e kétféle konzerv élelmiszeren kívül pástétomokat, ajókakrémet, szárított paradicsomot, kaviárt, padlizsánt, pestot, articsókát és más termékeket is előállít. Termékeiket három különböző márkanév (Les Delices de Marie-Claire, Les Secrets d’Anaïs és Terre de Mistral) alatt értékesítik.

Noha az eddigi vizsgálatok kizárólag a mandula- és paradicsomkrémnél igazolták a botulotoxin jelenlétét, a francia hatóságok elővigyázatosságból a gyártó mindhárom márkanéven forgalmazott valamennyi termékét visszahívták, és felfüggesztették az előállító üzem működését is.

A rendelkezésünkre álló információk alapján a szóban forgó konzerv termékeket kizárólag Franciaországban hozták forgalomba, külföldre, így Magyarországra nem szállítottak belőlük. Tekintettel arra, hogy a megbetegedéseket a turisztikailag igen kedvelt franciaországi régiókból jelezték, felhívjuk a hazai fogyasztók figyelmét arra, hogy amennyiben valaki Franciaországban vásárolt a La Ruche korábban említett három márkanéven forgalmazott termékeiből, úgy azokat ne fogyassza el.

Ezek is érdekelhetnek