Tovább nő a tejimport? A gyenge forint meghúzza a magyar tej exportját

Itthon az aszály és a meleg miatt már nyáron a tervekhez képest 10-15 százalékkal kevesebbet kevesebb tejet tudtak előállítani a tehenészetek, ráadásul a tehén állomány is radikálisan csökkent az elmúlt években. Az uniós tejreform „sikerült”: ma több tagország importra szorul. Mindez felveri az árakat. Nálunk azonban nem biztos, hogy drágul a tej.

GazdanetO. Horváth György2011. 09. 15. csütörtök2011. 09. 15.
Tovább nő a tejimport? A gyenge forint meghúzza a magyar tej exportját

Hiába várható, hogy a hazai tejipari cégek már egy hónap múlva 4-5 százalékkal lesznek kénytelenek emelni a tej átvételi árát nem biztos, hogy a tej ára változik a boltokban. A kereskedelmi cégek ugyanis ma is képesek a hazainál 40-60 forinttal olcsóbb tejet kínálni boltjaikban. Más kérdés, hogy az import, ami bizonytalan eredetű termék. Az viszont biztosnak tűnik, hogy a hazai sajtok, joghurtok, tejfölök, tejkészítmények ára 5-10 százalékkal növekedni fog. Ezek nagy részét – a sajtokat kivéve – jórészt itthon állítjuk elő, pontosabban a boltok a hazai tejipari termékeket kínálják. Ez pedig biztosan drágul.

Itthon ugyanis már nyár óta egyre kevesebb a tej: az utóbbi években több tízezerrel csökkent a tehenek száma – eladtuk az oroszoknak, ukránoknak, mert itthon nem érte meg tartani az állatokat a ráfizetéses tejárak miatt. Persze ezzel együtt csökkent a tejtermelés is, ráadásul az aszályos nyár miatt kiszáradtak a legelők, így a friss fű legelése elmaradt, ami csökkentette a tehenek termelését, az olcsó takarmányt pótolni kellett, ami drágította a termelést. Mindez önmagában elég lett volna ahhoz, hogy árat emeljenek a tehenészek, de ráadásul megjelent egy nagyobb felvásárló is a piacon, amely komoly mennyiségű tejet vesz, és exportál, vagyis tovább csökkenti a magyar tejipari cégek által megvehető tej mennyiségét. Így ez is megemeli az árakat: ma az kap tejet, aki többet ad érte. Nem véletlen, hogy négy éve nem látott folyamat játszódik le most: a le nem szerződött tejért ismét többet fizetnek a vevők, mint a szerződéssel vásároltért. Előbbi ára lassan eléri a 95-100 forintot, míg a szerződésekben 85-90 forint/liter szerepel.

A szakemberek szerint mindez átszabja a feldolgozók árpolitikáját. Az emelkedő tejárak ugyanis már elérték azt a szintet, amit a jelenlegi kereskedelmi „átadási árszinten” nem lehet kigazdálkodni. Így az áruházláncok kénytelenek lesznek vagy az esetenként 40-50 százalékos, a tejre, illetve az alapvető tejtermékekre felszámított hasznuk egy részéről lemondani, és szinten tartani a fogyasztói árakat; vagy emelni a fogyasztói áraikat mintegy 5-10 százalékkal; illetve bizonytalan eredetű és minőségű import tejtermék-dömpinggel próbálják majd alacsony szinten tartani a belföldi árakat. Tehát bőven elképzelhető, hogy megugrik a tej importja. Most a tej átlagos fogyasztói ára literenként 200-220 forint a hazai piacon.

A kereskedelmi piaci reakciókat jelentősen befolyásolja a forint árfolyamának alakulása, ami az előrejelzések szerint inkább stagnáló-gyengülő tendenciát mutat - vélik a Tej Terméktanács szakemberei. Ez azt jelenti, hogy az importőröknek egyre jobban megéri magyar tejet venni, más oldalról nézve: az export egyre többet fizet a magyar termelőnek.

Ezek is érdekelhetnek