120 millió génmegőrzésre

A hazai mezőgazdaság sokszínűségének megőrzése érdekében a Vidékfejlesztési Minisztérium kiemelten fontosnak tartja a növényi genetikai erőforrásaink, mint nemzeti örökségünk megóvását.

GazdanetO. Horváth György2011. 10. 10. hétfő2011. 10. 10.

Kép: zsippó bárdudvarnok madárpark kalandbirtok kirándulás ternészet fajtagyűjtemény 2010 05 28 Fotó: Kállai Márton

120 millió génmegőrzésre
zsippó bárdudvarnok madárpark kalandbirtok kirándulás ternészet fajtagyűjtemény 2010 05 28 Fotó: Kállai Márton

A biológiai alapok, a genetikai változatosság védelme a hazai mezőgazdaság jövője szempontjából alapvető fontosságú. Ennek érdekében a vidékfejlesztési miniszter állami génmegőrzési feladatok ellátására pályázatot hirdet. A támogatásra 120 millió forint áll rendelkezésre.

A pályázat célja a mezőgazdasági termelés növényi biológiai alapjainak, genetikai anyagainak fenntartása és fejlesztése, különös tekintettel a mezőgazdasági célú genetikai erőforrások begyűjtésére, dokumentálására, valamint kutatási, oktatási és termesztési célú hasznosítására.

A támogatásra a nemzeti génvagyonhoz tartozó, nyilvántartott növényi génkészlettel - beleértve a mezőgazdasági jelentőségű mikroorganizmusokat is -, vonal- és fajtagyűjteménnyel, illetve törzsültetvénnyel, törzsgyűjteménnyel rendelkező költségvetési szervek, valamint egyéb szervezetek, vállalkozások és magánszemélyek jogosultak. A jelentkezők nem pályázhatnak nemesítői gyűjtemények génkészleteivel.

A támogatáshoz nem szükséges önerő, a tárca által nyújtott előfinanszírozás mértéke 100 %. A pályázat benyújtásának határideje: 2011. november 7., az elbírálásra várhatóan még az idei évben sor kerül.

Ezek is érdekelhetnek