17 milliárd uniós pénz szőlőtelepítésre

Szőlőültetvények telepítésére 17 milliárd forint áll október 1-től a gazdák rendelkezésére, a magyar borok marketingjére pedig évi 900 millió forintot fordít az állam - mondta Fazekas Sándor vidékfejlesztési miniszter szombaton a Heves megyei Markazon a második nemzeti borkóstolón tartott sajtótájékoztatón.

Gazdanet2011. 10. 09. vasárnap2011. 10. 09.
17 milliárd uniós pénz szőlőtelepítésre

Fazekas Sándor vidékfejlesztési miniszter hangsúlyozta, hogy a hazai gazdákat több megrázkódtatás érte az elmúlt két évtizedben, de újabban már sikerült elérni több rangos nemzetközi elismerést is.

A táji és a természeti adottságokat a gazdák kamatoztathatják is ez évtől: szőlőültetvény-telepítésre október 1-től 17 milliárd forintos pályázati keret áll rendelkezésre. (Ez nem magyar, hanem úniós támogatás - a szerk.) Ennek az a célja, hogy kiváló magyar borokat termelhessenek az arra legalkalmasabb területeken. Igaz, az elmúlt években több tízezer hektár szőlőt vágtak ki a kedvezőtlen adottságú területeken, így most a hangsúlyt - az európai uniós irányelvnek megfelelően - a minőségi termelésre helyezik - mondta a tárcavezető.

Fazekas Sándor az MTI kérdésére elmondta, hogy a magyar termékek marketingjére a borforgalom után képződő 900 millió forintos keret áll rendelkezésre. (Tegyük hozzá, hogy ezt a pénzt a magyar bortermelők adják össze kötelező befizetéseikkel, s nem az állam finanszírozza a marketinget kizárólag, viszont rendelkezik e pénzek felett! – a szerk.) Fontos feladatnak nevezte az orosz, a lengyel, balti államok piacának visszaszerzését, ehhez azonban - tette hozzá - minőségi borokat kell termelni.

Ezek is érdekelhetnek