8 milliárd hitel fagykárra

Az oldalunkon ma megjelent Fagykár-hitel: 8-ból 1 milliárd lett - című cikkünkkel kapcsolatban a Vidékfejlesztési Minisztérium sajtóirodája helyreigazítást kért, melynek helyt adunk.

Gazdanet2011. 10. 11. kedd2011. 10. 11.

Kép: Balkány, 2011. május 8. Virágzás után megfagyott gyümölcskezdemények egy őszibarackosban, Balkány közelében. A május 6-ára virradóra mért mínusz 2, mínusz 8 fokos fagy a mezőgazdasági ültetvényekben és a gyümölcsösökben okozott komoly károkat. MTI Fotó: Balázs Attila, Fotó: Balázs Attila

8 milliárd hitel fagykárra
Balkány, 2011. május 8. Virágzás után megfagyott gyümölcskezdemények egy őszibarackosban, Balkány közelében. A május 6-ára virradóra mért mínusz 2, mínusz 8 fokos fagy a mezőgazdasági ültetvényekben és a gyümölcsösökben okozott komoly károkat. MTI Fotó: Balázs Attila
Fotó: Balázs Attila

A sajtóiroda által kért helyreigazítás a következő:
„A címben foglalt állítás - Fagykár-hitel: 8-ból 1 milliárd lett - nem igaz. Ahogy a cikk szerzője is leírja, a termelők mielőbbi talpra állítása érdekében az 1,27 milliárd forint keretösszegű támogatáson felül a Vidékfejlesztési Minisztérium kezdeményezésére egy 8 milliárd forintos forrással induló hosszú lejáratú, legfeljebb húszéves futamidejű, három év türelmi idős, száz százalékban kamat- és költségtámogatásos hitelkonstrukció indul, amelyet a MFB (Magyar Fejlesztési Bank) folyósít. Tehát a 8 milliárdos hitelkonstrukcióból nem lett 1 milliárd.
A Vidékfejlesztési Minisztérium Sajtóirodája felhívja a figyelmet arra is, hogy a rendszerváltoztatás óta nem fordult elő, hogy bármelyik kormány fagykárenyhítésre ilyen nagyságrendű és futamidejű kamatmentes hitelt biztosított volna. Ezért is felháborító a Szabadföld online minden alapot nélkülöző állítása.
A cikkben a következő állítás szintén hamis és megtévesztő: „A kormány honlapján megjelent dokumentum alapján a támogatásra 1 milliárd forint fordítható.(A kormány augusztus elején még 8 milliárd forintról beszélt!- a szerk.)” A kormány honlapján sohasem szerepelt 8 milliárd forintos támogatás, hanem támogatott hitelkonstrukcióról szólt a közlemény. Minden esetben az jelent meg és a tárca vezetői is azt nyilatkozták, hogy: „az 1,27 milliárd forint keretösszegű támogatás mellett a termelőknek maximum 20 éves lejáratú, kamat- és banki költségmentes hitel felvételére is lehetőségük nyílik 8 milliárd forint összegben. További mintegy 4 milliárd forint jut a fagykárok mérséklésére az agrárkár-enyhítési rendszerből.”
A kormány a fagykárt szenvedett gazdákat tehát három lépcsőben segíti. Az első lépcső egy 1,27 milliárd forint összegű támogatási csomag, amelyet a 70 és 100 százalék közötti mértékben károsult gazdálkodók 2011. szeptember végéig már megkaptak. Ez 49 ezer és 55 800 forint közötti hektáronkénti támogatást jelentett.(2007-ben ez az összeg mindössze 40 ezer forint volt hektáronként.) A második lépcső a 8 milliárd forintos hitelkonstrukció, a harmadik pedig az agrárkár-enyhítési rendszerből biztosított több mint 4 milliárd forintos összeg.
Emellett a Vidékfejlesztési Minisztérium új kockázatkezelési rendszerről szóló törvényjavaslatot dolgoz ki, amely komplexebben kezeli a kárenyhítést, és nagyobb biztonságot nyújt a termelőknek."

A hibáért elnézést kérünk.

Ezek is érdekelhetnek