Baj van a piacon!

Néhány hét alatt 15-25 százalékkal csökkent a kukorica ára a nemzetközi piacon, itthon a gyengülő forint még egy kicsit kompenzálja az ármérséklődést, de itthon is olcsóbb a tengeri, sőt akár 40 ezer forint alá is mehet tonnája a korábbi 55 ezerhez képest.

Gazdanet2011. 10. 09. vasárnap2011. 10. 09.
Baj van a piacon!

Összeomlani látszanak a magas árakra vonatkozó korábbi várakozások a kukoricapiacon, mivel a meghatározó nemzetközi árutőzsdék az elmúlt hetekben hatalmasat estek, és e tendencia a mai napig sem tört meg. Chicagóban tonnánként hetven dollárt, Párizsban harminc eurót zuhant az ár, és ez 15-25 százalékos visszarendeződésnek felel meg. Magyarországon a gyengülő forint fékezi a lejtmenetet, de a Budapesti Értéktőzsde (BÉT) áruszekciójában is 13 százalékkal, 52,5 ezer forintról 45,6 ezerre csökkentek szeptember közepe óta a novemberi kukoricajegyzések, és még markánsabb a változás az elmúlt szezon 60 ezer forintot is meghaladó áraihoz képest.

A hazai fizikai piacot ma 44-45 ezer forintos tonnánkénti árszint jellemzi, de az agromonitor.hu értesülései szerint a nagy gabonakereskedő cégek a gyors árcsökkenés miatt „felfüggesztették” a vásárlásokat, illetve olyan árajánlatokat tesznek, amelyeket a termelők egyelőre nem fogadnak el. A következő hetekben további 10-15 eurónak megfelelő áresés sem kizárt, így a hazai árak 40 ezer forintos tonnánkénti szintre, vagy az alá is süllyedhetnek. Az ármódosulás – amely "magával ránthatja" a búzaárakat is – kifejezetten előnyös az állattenyésztők számára, miközben a növénytermelők szempontjából nem tekinthető egyértelműen kedvezőtlennek, mivel például az őszi száraz és meleg időjárás hatására a több mint 8 millió tonnás termés betakarítását alig terhelik majd szárítási költségek.