Demján: élelmiszerhiány várható Európában

Demján Sándor nagyvállalkozó szerint nem elképzelhetetlen, hogy egy-két évtizeden belül az unió területén is lesznek élelmiszerhiányos területek. Úgy véli, a mezőgazdaság a leghatékonyabb üzletág, ezért is fontos hitelezése, melynek egyik formája a most elindított Agrár Széchenyi Kártya.

GazdanetO. Horváth György2011. 10. 28. péntek2011. 10. 28.
Demján: élelmiszerhiány várható Európában

A minap Orbán Viktor miniszterelnök Fazekas Sándor vidékfejlesztési miniszterrel közösen adta át az első Agrár Széchenyi Kártyát, illetve 150 ezredik Széchenyi Kártyát. Az agrárkártyát Major József, a Határmenti Korona Kft. ügyvezetője, valamint Darvalics Béla, a DA-BI Kft. képviselője vehette át.

A kormányfő szerint az uniós válságban felértékelődött a mezőgazdaság szerepe, így ma már kitörési pontként tekintünk az agráriumra. Ezt erősítette Demján Sándor nagyvállalkozó, a Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetségének elnöke. Úgy vélte, hogy az elmúlt években a mezőgazdaságot méltatlanul háttérbe szorították, holott az agrárium a magyar gazdaság húzóágazata. Ma már mindenki számára nyilvánvaló, hogy az élelmiszer kincset ér, 10-20 éven belül az unión belül is lesznek olyan helyek, ahol nem tudják a lakosságot elég élelmiszerrel ellátni. Demján Sándor a mezőgazdaságot a leghatékonyabb üzletágnak nevezte, amit az Agrár Széchényi Kártyán keresztül is fenn kell tartani, az agrárium működtetésének tudását át kell örökíteni.

Krisán László a KAVOSZ vezérigazgatója felidézte a Széchenyi kártya megszületésének pillanatait. 2200 napja, azaz 9 éve történt, amikor Orbán Viktor megállapodott Demján Sándorral, hogy a vállalkozók megsegítésre létrehozzák a Széchényi Kártyát. Akkor hetente tízen érdeklődtek az új hitellehetőségről, ma napi 100 igénylő jelentkezik a KAVOSZ-nál és az elbírálás ideje is lecsökkent 15 napra.

Az Agrár Széchenyi Kártyát őstermelők, családi gazdaságok, erdőgazdálkodással, vadgazdálkodással és halgazdálkodással foglalkozó kis- és középvállalkozások igényelhetik. Az egy, kettő vagy három éves lejáratú folyószámlahitel összege minimum 500.000 Ft, felső határa 25 millió Ft. A konstrukcióhoz a magyar állam 2 % kamattámogatást és kezességvállalási díjtámogatást biztosít.

Ezek is érdekelhetnek