Egy koca, egy porta program

A kormány sertéságazati stratégiájának első ütemében 600-800 ezerrel nőhet a sertések száma, ha megvalósul a miniszterelnök által kezdeményezett "egy koca - egy porta" program - mondta Németh Antal, a Vágóállat és Hús Szakmaközi Szervezet és Terméktanács (VHT) elnöke szombaton Budapesten, egy szakmai tanácskozást követő sajtótájékoztatón.

Gazdanet2011. 10. 02. vasárnap2011. 10. 02.

Kép: sertés az ólban döglik szopós malac disznó omék kiállítás Fotó: Habik Csaba 2005 08 27

Egy koca, egy porta program
sertés az ólban döglik szopós malac disznó omék kiállítás Fotó: Habik Csaba 2005 08 27

Az Országos Mezőgazdasági és Élelmiszeripari Kiállításon (OMÉK) S.E.R.T.É.S címmel megrendezett, az ágazat helyzetével foglalkozó fórumon a VHT elnöke közölte, a sertések számának jelentős növekedése már akkor érzékelhető lesz, ha a falusi porták 10 százaléka bekapcsolódik a programba.

A siker érdekében a VHT kiadványt készített A vidéki udvarok sertéstartásának újraélesztése és fejlesztése címmel, amelyet az érdeklődők az OMÉK-on vehettek először kézbe. Németh Antal beszélt arról is, hogy a program gyakorlati megvalósítása nemcsak a sertésszám emelkedését vonná maga után, de nőne a vidéki udvarok rendezettsége, kihasználtsága is, a takarmányszükséglet egy részét ugyanis a portákon meg lehetne termelni, s az egészséges életmód terjesztésére is jó alkalmat kínálna a sertésekkel való foglalatosság.


A konferencián elhangzottakkal kapcsolatban a VHT elnöke emlékeztetett: a termelői szervezetek (TÉSZ-ek), csoportok, azaz az összefogás szintén sokat segíthet az ágazat helyzetének javításában. Az ilyen integrációk mintegy 400 ezer sertést értékesítenek évente. Németh Antal fontosnak nevezte a fogyasztók eddiginél jobb tájékoztatását, amelyet az áruk jelölésével foglalkozó rendelet is segít.


Menczel Lászlóné, a VHT titkára az MTI kérdésére elmondta: a sertéságazat most évente mintegy 300 milliárd forint árbevételt könyvelhet el. Ebből összességében 130-140 milliárd forint a sertéstartóknál realizálódik. Hozzátette: az ágazat versenyképességét nagy mértékben javítaná, ha a vertikum által előállított árukat a kedvezményes áfa-körbe sorolnák.

Ezek is érdekelhetnek