Egyre több húst fogunk importálni!

A nagyobb termelőkapacitással rendelkező húsüzemek további térvesztése jelentős számú munkahely megszűnésével járhat, de a folyamat kedvezőtlenül érintheti a fogyasztókat is - állapította meg a Húsipari Dolgozók Szakszervezete (HDSZ) Választmánya hétfőn Budapesten, amikor áttekintette a húságazat helyzetét.

GazdanetO. Horváth György2011. 10. 11. kedd2011. 10. 11.
Egyre több húst fogunk importálni!

A testület a Szabad Föld Online-hoz eljuttatott közleményében nem állít kevesebbet, minthogy rövid időn belül aggasztó mértékben megnőhet a magyar boltokban a külföldi hósok, hústermékek aránya. Eközben a magyar húsipar és az állattenyésztés még a mostaninál is rosszabb helyzetbe kerül, megszűnhetnek egész nagyfeldolgozók is. Holott  Magyarországon az elmúlt száz évben a magánbefektetők és az állam nagy összegeket ruházott be azért, hogy létrejöjjön az országot magas színvonalon ellátó, versenyképes exportot előállító, és az érintett térségekben fejlődést biztosító nagyipari élelmiszeripari termelés.

A munkahelyek védelme hosszú távon azt kívánja meg a húsosszakszervezet szerint, hogy az iparág versenyképessége javuljon, visszaszoruljon a feketegazdaság. A HDSZ rámutat: a nemzeti vidékstratégia téziseiből, a nyilvános vitáiból a "...kicsi a szép elve látszik érvényesülni, amely önmagában jól hangzana (...), de ellenkező folyamat zajlik a fejlett világban".

A szakszervezet álláspontja szerint nemzeti érdek, hogy az élelmiszeripari ágazatok, köztük a húsipar képes legyen megőrizni a még meglévő piacait, munkahelyeit, amelyhez szüksége van a kormányzati gazdaságpolitika támogatására. Amennyiben ez nem sikerül, a fogyasztók is kárát látják, mert tovább nő a külföldi élelmiszerek aránya, és verseny hiányában nagy valószínűséggel az árak is emelkednek - tartalmazza a HDSZ Választmányának állásfoglalása.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket a Szabadföld Google News oldalán is!

Ezek is érdekelhetnek