Itt vannak a titkos adók – állítja a MOSZ!

Kétszer annyit kell fizetni az élelmiszerbiztonságért. Ráadásul egyeztetés nélkül került a költségvetést érintő törvények közé a rendelkezés. Az állattenyésztők és kertészek számára ez már elviselhetetlen teher – állítja közleményében a MOSZ

GazdanetO. Horváth György2011. 10. 24. hétfő2011. 10. 24.
Itt vannak a titkos adók – állítja a MOSZ!

Újabb sarccal és adminisztrációs kötelezettség előírásával kívánják terhelni a gazdálkodókat. Ez az intézkedés kiemelten sújtja az évek óta a fennmaradásukért küzdő törvényes keretek között működő állattartókat és kertészeket. A költségvetést megalapozó egyes törvények módosításáról szóló (úgynevezett saláta) törvényjavaslat szerint, egy új élelmiszerfelügyeleti díj kivetését készítik elő a hatósági tevékenység alapfeladatainak ellátási forrásaként, miután a benyújtott költségvetési törvénytervezet szerint elvonták az élelmiszerbiztonsági hatóság korábbi finanszírozását kiegészítő bevételeket – olvasható a Mezőgazdasági Termelők és Szövetkezők Országos Szövetségének (MOSZ) közleményében.

A gazdálkodók jelenleg is jelentős összegeket kénytelenek fizetni a hatósági laboratóriumi vizsgálatok elvégzéséért, az állat- és növényegészségügyi eljárások igényléséért, valamint a nyomonkövethetőséget biztosító jelölésekért. Az új intézkedés szerint megkettőződik az élelmiszerbiztonsági díjak fizetési jogcíme. A megemelt költségek meghaladják a állattenyésztőknél az elviselhetőség határát.

Ráadásul nem történt egyeztetés a tervezet kidolgozása során és így diszkriminatív és további feszültségeket gerjesztő rendszer került a tervezetbeje. A díjfizetés alóli mentesség, illetve az eltérő díjfizetési alap alkalmazása hátrányos megkülönböztetést tartalmaz, ugyanis a kis- és középvállalkozások, beleértve az egyéni vállalkozásokat is, az árbevételük után kötelesek fizetni, míg a természetes személyek 8 millió forint bevételig egyáltalán nem fizetnek, de azon felül nem az árbevételük, hanem csak a bevallott jövedelmük után fizetnek.

Tovább növeli a gazdálkodók adminisztrációs munkáit a bevallási kötelezettség előírása, amit akkor is el kell végezni, ha díjfizetési kötelezettség nem keletkezik. A bevezetésre javasolt díj adójellegét alátámasztja, hogy a tervezet alapján a késedelmi pótlék megállapítása során az adózás rendjéről szóló 2003. évi XCII. törvény előírásai az irányadók.

Ez ellentétes a „kis” adók megszüntetését és a bürokrácia csökkentését ígérő kormányprogrammal. Az új jogcím alapján kivetett díjfizetés példája a többszöri adóztatásnak, amelynek alkalmazását a MOSZ elutasítja.

A tervezett intézkedés jogilag vitatható, erkölcsileg vállalhatatlan és értelmetlen, valamint a gazdálkodók számára anyagilag súlyos következményekkel jár. Ezért felkérjük az Országgyűlési Képviselőket és külön hangsúllyal az Országgyűlés Mezőgazdasági Bizottságát, hogy ne támogassák ezt a javaslatot – szögezi le a MOSZ.

Ezek is érdekelhetnek