Kamarai törvény: megszólalt Parragh, nemet mondott Orbán?

Parragh László, a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara (MKIK) elnöke szerint visszaél Orbán elvárásával a Vidékfejlesztési Minisztérium, s emiatt nem lehetett eddig tető alá hozni a gazdasági kamarákról szóló törvényeket. Még mindig sok a bizonytalanság.

Gazdanet2011. 10. 24. hétfő2011. 10. 24.
Kamarai törvény: megszólalt Parragh, nemet mondott Orbán?

A készülő új kamarai törvény körül sok a találgatás, ami azt is mutatja, hogy a gazdasági szereplőket érdekli, hogyan alakul a magyar gazdaság szervezésének jövője - nyilatkozta Parragh László az MTI-nek.

A Napi Gazdaság információja szerint Orbán Viktor miniszterelnök személyes döntése, hogy amíg nincs megegyezés a nemzetgazdasági és a vidékfejlesztési tárca között arról, hogy a kamarai törvény által érintett ágazatok melyikük felügyelete alá kerüljenek, a jogszabálytervezetet nem tűzik napirendre. Így tovább csúszhat a kamarai törvények elfogadása. Parragh László elmondta: a kamarai törvényjavaslat a kormány előtt van, róla a döntés valóban azért nem halad, mert nincs megállapodás a vidékfejlesztési és a nemzetgazdasági tárca között az élelmiszergazdaság működésének szabályozásáról.

Az MKIK elnöke szerint a vidékfejlesztési minisztérium törekvése, miszerint a teljes élelmiszerágazatot egy kamarába tömörítse, szakmailag hibás megközelítés. Az agártárca elgondolásaiban véleménye szerint ellentmondások vannak, hiszen az MKIK tulajdonában is lévő szervezet, a KA-VOSZ működteti az Agrár Széchenyi Kártyát, az élelmiszeripari területhez kötődő szakmák képzésének egy részét a kereskedelmi és iparkamara felügyeli, illetve az MKIK mellett működő választott bíróság illetve békéltető testületek élelmiszeripari cégek ügyében is eljárnak.

Parragh László hangsúlyozta: a miniszterelnök azt várja, hogy megegyezés szülessen a két tárca között, ugyanakkor ezzel a miniszterelnöki elvárással a Vidékfejlesztési Minisztérium visszaél. Ezzel kárt okoz, hiszen a kamarai törvény konstrukciója több mint egy éve készen van, és már működhetnének azok az adatbázisok, amelyek a lánctartozást csökkenthetnék, a kontárokat kizárhatnák.

Az elnök azt a felvetést találgatásnak nevezte, hogy az idén nem lesz kamarai törvény. Többféle lehetőség is adódna a helyzet megoldására, egyik lehetne meglévő kamarai törvényt módosítani, ami félmegoldás lenne, de kikényszeríthetné a politikai döntést, ugyanakkor az egységes, Magyar Gazdasági Kamara lehetőségét sem zárta ki a kamara elnöke. Az MKIK elnöke hangsúlyozta: a gazdaság elemi érdeke az új kamarai törvény megalkotása, és a gazdaságpolitika sikerének egyik feltétele.

Ezek is érdekelhetnek