Ma fontos határidő jár le!

Azoknak, akik tavaly októbertől valamiféle káruk keletkezett, ma éjfélig még beadhatják az erről szóló igazolásukat. Akik ezt elmulasztják lemondhatnak arról, hogy a Kárenyhítési Alap várhatóan 4,2-4,4 milliárd forintos keretéből részesüljenek 2012 márciusáig.

GazdanetO. Horváth György2011. 10. 20. csütörtök2011. 10. 20.
Ma fontos határidő jár le!

Ma éjfélig adhatják be a kárenyhítő juttatások iránti kérelmüket azok a termelők, akik a nemzeti agrár-kárenyhítési rendszerhez csatlakoztak. A kérelmeket 2011. október 20-ig a területileg illetékes kormányhivatalhoz kell eljuttatni. A határidő elmulasztása jogvesztő hatályú, a késve benyújtott kérelmeket elutasítják.

A kárenyhítési juttatás feltétele, hogy a gazdálkodó határidőre befizesse a kárenyhítési hozzájárulást, és a gazdaságot ért elemi kárt a területileg illetékes kormányhivatalnál bejelentse. Fontos tudni, hogy azok a termelők, akik a betakarítást még nem fejezték be, kérelmüket előzetesen becsült adatok alapján tölthetik ki, és adhatják be 2011. október 20-ig. A végleges adatokat a betakarítás után 2011. december 20-ig kell benyújtani.

A nemzeti agrárkár-enyhítési rendszer jégeső-, fagy-, belvíz-, aszálykár bekövetkezésekor biztosít kárenyhítő juttatást az érvényes tagsági jogviszonnyal rendelkező mezőgazdasági termelők részére. A Kárenyhítési Alapba először a termelők fizetnek be összegeket, s az így összegyűlt pénzt minden évben ugyanakkora összeggel egészíti ki az állam. Tavaly 4,2 milliárd forint állt rendelkezésre, s az idei károkra várhatóan szintén 4,2-4,4 milliárd áll majd rendelkezésre.

Ez az összeg azonban már most láthatóan csak töredékét fogja fedezni a keletkezett károknak, mivel tavaly október 1-től az utóbbi években nem tapasztalt belvíz, a májusi fagyok, a nyár közepétől tapasztalt aszály egymás után sújtotta a termelőket. Így előre kalkulálható, hogy a Kárenyhítési Alap a károk töredékét fogja fedezni. Ez történt az elmúlt években is, mikor 10-30 százalék körüli kárenyhítés valósulhatott csak meg.

Ezek is érdekelhetnek