Most vegyen műtrágyát, mert csak drágább lesz!

A következő hónapokban folyamatosan drágul a műtrágya. Ezt Bige László, a péti Nitrogénművek Zrt. tulajdonosa azzal indokolja, hogy romlik a forint és drágul az alapanyag, az energia.

Gazdanet2011. 10. 18. kedd2011. 10. 18.
Most vegyen műtrágyát, mert csak drágább lesz!

Az év hátralévő részében tonnánként 4-8 euróval – 1000-3000 forintnak megfelelő összeggel – emeli havonként az előállított műtrágyák árát a Bige Holding Kft. A drágulásért – közölte az agromonitor.hu-val Bige László, a cégcsoport tulajdonosa – alapvetően a növekvő energiaár és a gyengülő forint a felelős. A holding a magyar piacon a nemzetközieknél alacsonyabb árakat határoz meg, amelyekkel a tulajdonos szerint a hazai mezőgazdaságot kívánja támogatni. A cégcsoport termelésével elsősorban a belföldi műtrágyaigényeket elégíti ki, és csak a fennmaradó mennyiséget szállítja a külpiacokra. A holding nyolc-tíz országba exportálja termékeit, de ezzel párhuzamosan szintén nyolc-tíz országból érkeznek műtrágyák a magyar piacra. Bige László szerint az export-import forgalom „tartja rendben” az árakat.

Bige László tájékoztatása szerint az árváltozások valamennyi műtrágyaterméket érintik. A cégcsoport azonban itthon a nemzetközieknél alacsonyabb árakat határoz meg, amellyel a hazai mezőgazdaságot kívánja támogatni. Így például a pétisót ma 69 ezer forintos tonnánkénti áron forgalmazza, miközben az európai piacot 293 euró körüli – több mint 85 ezer forintnak megfelelő – tonnánkénti árak jellemzik.

A magyar műtrágyaárakat alapvetően nem a Bige Holding határozza meg, mivel a hazai árviszonyok is a nemzetközi trendektől függnek – közölte Bige László. Az árakat döntően a nemzetközi Yara International ASA befolyásolja, amely Európa legnagyobb gyártójának számít. Ezen belül pedig Magyarország a német piaci vonzáskörzet részéhez tartozik, ezért az ottani árak alakítják a hazai változásokat is.

Ezek is érdekelhetnek