Tetszhalott agrárhitelek

Évek óta tart a hitelszűke a mezőgazdaságban, de jövőre teljesen elapadhat a rövidtávú, éven belüli, illetve éves forgóeszköz hitel, amely különösen az élelmiszer feldolgozó vállalkozásokat fogja hátrányosan érinteni. A minimálbér drasztikus emelése az egész agrárágazatban elbocsátási hullámot válthat ki.

Gazdanet2011. 10. 04. kedd2011. 10. 04.
Tetszhalott agrárhitelek

A nagy kockázatot jelentő mezőgazdaságnak eddig sem szívesen adtak hiteleket a bankok, kivéve a megfelelő fedeztet kínáló tőkeerős agrártársaságokat, illetve az integrátorokat. A válság kitörése óta a korábbinál is nehezebben kaptak viszont kölcsönt a kisebb gazdaságok. A bankszektor szereplői szerint 2012-ben a rövid lejáratú, éven belüli, illetve éves forgóeszköz hitelezés teljesen befagyhat az ágazatot sújtó terhek, különadó, rögzített árfolyamú törlesztés, végtörlesztés miatt - olvasható a nepszava.hu-n.

A hitelek tetszhalála nem egyformán érinti a mezőgazdaságot, mert a növénytermesztők kevésbé sínylik meg, mint az állattartók, vagy az élelmiszer feldolgozók - jellemezte a helyzetet Raskó György, agrárközgazdász. A versenyképes növénytermesztő vállalkozások, társaságok, magángazdák, inkább likvid tőkefelesleggel rendelkeznek, nem szorulnak hitelre - tette hozzá az agrárközgazdász.

A szakember szerint az állattartókon pedig a hitel sem segítene, mert a veszteséges termelés miatt amúgy sem éri meg a szektorba befektetni. Az élelmiszer-feldolgozó iparban, viszont, amely az uniós csatlakozás óta egy vesszőfutáson megy keresztül, súlyos gond a forgótőke hiány, katasztrofális következményekkel járhat a rövid futamidejű hitelek leállítása.

A bankok már most is irracionális mértékben fogják vissza az élelmiszeriparnak nyújtott forgóeszköz hiteleiket, ami annyit jelent, hogy az ágazat leépülése jövőre tovább folytatódik - jegyezte meg Raskó. Gazdasági növekedést sem a mezőgazdaságtól, sem az élelmiszeripartól nem vár 2012-ben az agrárközgazdász. A mezőgazdaság talán nem megy lejtmenetbe, stagnálni fog. Az élelmiszeripar termékeire lenne kereslet, de a finanszírozás hiánya miatt termelés visszaesésre kell számítani.

A hitelszűke mellett csapást mér az agrárágazatra a drasztikus minimálbér emelés is, hiszen a szektorban döntően minimálbéren foglalkoztatják a munkavállalókat. A növekvő bérköltségeket csak több ezres létszámleépítéssel teremtheti elő az ágazat.

 

Gőgös Zoltán, az Országgyűlés mezőgazdasági bizottságának szocialista alelnöke szerint is idén a növénytermesztésben nem okoz gondot a hitelezés, mert jó volt a termés, keresleti piac alakult ki és az árak is magasak. A hitelképes vállalkozásoknak ezután sem lesz gondja. A kisebb termelők pedig faktorálással, előfinanszírozással jutottak pénzhez, hiszen decemberben, illetve az utóbbi két évben már októberben hozzájutottak az uniós támogatásokhoz. Idén azonban ez a forrás is bedugulhat.

Az őszi munkákban okozhat zavart, ha október közepéig nem érkezik meg a pénz a gazdák számlájára. Rengeteg támogatási szerződést azért nem tudnak a termelők kihasználni, mert nincs meg az önrész. A támogatások pedig jövőre tovább olvadnak majd, s hitelhez sem igen juthatnak az érintettek. Jövőre gondot jelenthet a fordított áfa bevezetése is, mert a havi 4 milliárd forintos likviditási lyukat üthet a növénytermesztésben, és egy havi kiesést kellene folyamatosan finanszíroznia a termelőnek, mert hiányozni fog az áfa a bevételéből.

Erre kellene főleg a kicsiknek rövid lejáratú forgóeszközhitel, s ha ez elmarad, sokan kerülhetnek bajba - említette Gőgös Zoltán. Ha az integrátorok, főleg a kisebbek, sem jutnak ilyen hitelekhez, nem tudják előfinanszírozni a gazdákat, akkor a rendszer is bedőlhet. A szakpolitikus úgy vélte, a minimálbér emelése a nagyjából 3 ezer agrárcég kétharmadát sodorhatja a csőd szélére, és ez több tízezer ember munkahelyét veszélyezteti.

Az élelmiszeripar számára nem most fagyott be a hitelezés, sokan csődbe is mentek már - közölte Pótsa Zsófia, a Magyar Gabonaszövetség főtitkára. A malomipar két-három éve kénytelen alkalmazkodni az egyre tarthatatlanabb helyzethez - fűzte hozzá a szakember. A csődök nem csak a kisebb cégeket, de a szektor egyik másik vezető cégét is érintették. A minimálbér-emelés a malomiparban is gondokat okoz. Az ágazatban a romló körülmények miatt nem várható sem fejlesztés, sem termelésbővítés, legalábbis a száz százalékban magyar tulajdonú cégeknél.

Ezek is érdekelhetnek